Sportwarenhuis wil snel ook nog een tweede vestiging in Gent

Decathlon naast Weba

Decathlon naast Weba

Het zal de eerste keer zijn dat Decathlon niet intrekt in een veredelde loods, maar in een prachtig industrieel gebouw. Foto: fvv

Gent -

De internationale sportketen Decathlon opent midden 2014 een vestiging naast Weba, op de kruising van de Vliegtuig- en de Afrikalaan. De nieuwe zaak is goed voor ongeveer 65 banen. Decathlon wil in het zuiden van Gent ook nog een tweede vestiging openen. In het noorden van Gent, langs de Vliegtuiglaan, groeit intussen een nieuwe commerciële kern.

Decathlon is een Franse sportwinkelketen die is opgericht in 1976. Intussen is Decathlon een onderdeel van de in 2008 opgerichte Oxylane Group, die ook de huismerken van de keten produceert. De groep is wereldwijd actief en heeft in ons land 15 vestigingen met 1.700 medewerkers, maar nog geen enkele vestiging in Oost-Vlaanderen. De Gentse winkel wordt de 17de vestiging. ‘Tegen 2018 wil de groep 30 winkels in België hebben, met daarbij een tweede Gentse vestiging’, zegt Herman van Beveren, ceo van Decathlon.

The Loop

was al sprake van de komst van Decathlon naar Gent sinds 1997 en vaak werd The Loop genoemd als vestigingsplaats. Even was er ook sprake van dat er een vestiging naar het Arteveldestadion zou komen. Weba wist de Franse groep te overhalen zich op de Vliegtuiglaan te komen vestigen en is The Loop te vlug af.

‘Wij kochten in 2005 die oude fabriek, waar de Gentse Meubelhallen in hebben gezeten. Het is een prachtig interbellumgebouw uit 1922 en een beschermd gebouw’, zegt Stefaan Couvreur, woordvoerder van Weba.

Weba vestigde zich in 1985 in de voormalige ‘Vereenigde spinnerijen en weverijen’, een complex dat destijds werd gebouwd door de socialistische coöperatieve Vooruit.

Toen Weba in 2006 zijn eigen complex grondig verbouwde tot een duurzaam gebouw met zonnepanelen, een optimale isolatie en opvang van regenwater, werd die oude fabriek gebruikt als tijdelijke toonzaal. Vandaag fungeert ze als magazijn en opslagruimte. ‘Weba moest wachten op de goedkeuring van een nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan dat de komst van dergelijke winkels toelaat om beslissingen te nemen. Pas in 2012 kon het bedrijf op zoek gaan naar nieuwe partners’, zegt afgevaardigd bestuurder Lieve Dewitte.

Weba zal het oude fabrieksgebouw ombouwen tot een bruikbaar gebouw voor Decathlon. Er komt een voorgebouw met een nieuwe ingang. De investering bedraagt tussen 5 en 6 miljoen euro. Decathlon investeert zelf 1,3 miljoen euro in de inrichting van het gebouw. Meestal kiest Decathlon voor klassieke, loodsachtige winkelgebouwen. Van Beveren wijst erop dat dit de eerste Decathlon met twee verdiepingen wordt in een prachtig industrieel gebouw.

Met Decathlon en Weba groeit in het noorden van Gent langs de Vliegtuiglaan een commerciële pool. ‘Wij geloven sterk in deze ligging. Er zijn nog grote werken gepland, onder meer met de Oude Dokken en de Handelsdokbrug, alsook een fly-over over de sporen. Dit is een groeipool’, zegt Couvreur.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio