Sneeuw en hagel op uitzonderlijk koude 23 mei

Sneeuw en hagel op uitzonderlijk koude 23 mei

Ingeduffeld voor een wandeling aan zee (archieffoto). Foto: BELGA

Het is niet wat je eind mei verwacht, maar er viel vandaag sneeuw uit de lucht en het hagelde ook op enkele plaatsen. De temperaturen schommelen in het grootste deel van het land tussen de 9 en 10 graden, waardoor we net niet de koudste 23 mei sinds de waarnemingen in ons land meemaakten.

De maximumtemperatuur in Ukkel bedroeg donderdag 9,3 graden Celsius. Het is dus niet de koudste 23 mei geworden sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Op 23 mei 1887 was het 8,9 graden. Dat meldt David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel.

Als het kwik wat de maximumtemperatuur betreft donderdag niet boven de 8,9 graden Celsius uitkwam, dan zouden we een dagrecord inzake maximumtemperatuur hebben gehad. Wat dus niet gebeurde. De koudste 23 mei sinds het begin van de waarnemingen was die van 1887.

Sneeuw

Naast de lage temperaturen viel er vandaag ook heel wat neerslag uit de lucht. Aan de Baraque Fraiture viel er smeltende sneeuw, op enkele plaatsen in Oost-Vlaanderen bleef het bij hagel. 'Dat is heel uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar', bevestigt weervrouw Sabine Hagedoren.

Heeft het bij u ook gesneeuwd en heeft u er foto's van? Bezorg ze ons.

Het ziet er niet naar uit dat we ons de komende dagen snel aan beter weer kunnen verwachten. De temperaturen stijgen wel licht, maar blijven laag voor deze tijd van het jaar. 

Bekijk hier de weersvoorspelling voor de komende dagen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS.

Het beste van Enkel voor abonnees