Al vijfde ‘achtduizender’ op palmares alpinist

Wim Smets is eerste Belg op top Lhotse

Wim Smets is eerste Belg op top Lhotse

Wim Smets heeft een Belgisch klimrecord te pakken Foto: Wim Smets

Reet/Antwerpen -

Wim Smets (44) stond gisterochtend in alle vroegte aan de top van Lhotse, 8.516 meter hoog. Geen enkele Belg deed hem dit ooit voor. Het is al zijn vijfde succesvolle beklimming van een berg hoger dan achtduizend meter.

Lhotse, de vierde hoogste berg ter wereld, ligt op de grens van Nepal en China, net naast de Mount Everest. Met deze vijfde succesvolle beklimming van een bergtop hoger dan achtduizend meter, breekt de Rumstse alpinist Wim Smets het twintig jaar oude record van Ingrid Baeyens, die erin slaagde aan de top van vier achtduizenders te staan.

In 2006 beklom Wim Smets de 8.201 meter hoge Cho Oyu. In 2007 stond hij als dertiende Belg ooit aan de top van de Mount Everest, 8.850 meter hoog. In 2011 was hij de eerste Belg aan de top van Broad Peak (8.051 meter). En vorig jaar stond hij als tweede Belg ooit op de 8.156 meter hoge top van Manaslu. In 2008 mocht Wim ook de seven summits al aan zijn palmares toevoegen. Na de beklimming van de hoogste berg op elk continent.

‘Wim hoopte Lhotse ook zonder extra zuurstoffles te kunnen beklimmen. Maar dat is niet gelukt’, laat zijn broer Filip weten. ‘Om 9 uur plaatselijke tijd, 5.15 uur in België, stond Wim, na vijftig dagen klimmen en dalen op de berg om te wennen aan de hoogte, aan de top van Lhotse.’

Toch was de klim naar de top nog veel zwaarder dan verwacht. ‘In kamp 3 had Wim al geen goede nacht. En in kamp 4 kon hij al helemaal de slaap niet meer vatten. Wim voelde zich niet in topvorm en besloot daarom toch meteen zijn zuurstoffles aan te koppelen’, aldus Filip.

Rotsblokken

De laatste klim, vanuit kamp 4 (7.800 meter hoog), naar de top duurde nog ongeveer zeven uur. ‘Vooral op de laatste twintig meter, een venijnig stukje rotsklim, heeft Wim nog gevloekt. En even dreigde het nog mis te gaan toen hij geraakt werd door enkele vallende rotsblokken. Een stuk kwam op zijn arm terecht, een ander in zijn maag. Maar de drinkbus die in zijn donspak ter hoogte van zijn buik zat, heeft de slag gebroken’, vertelt Filip Smets nog. ‘Naast Wim en zijn sherpa waren er nauwelijks andere klimmers op de berg. Aan de top was er nauwelijks wind, zon en een stralend blauwe hemel. Daar zagen ze nog een andere klimmer. Wellicht zorgde die ongewild voor de vallende rotsblokken die Wim raakten.’

Na een afdaling van anderhalf uur was Wim weer in kamp 4, waar hij even op adem kwam. Tegen de middag was hij al verder afgedaald tot in kamp 2. Op 1 juni wordt Wim weer thuis verwacht.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio