107-jarige Maria De Keyzer gevierd in Scheldevelde

‘Ze had de beste bloemkolen’

Maria De Keyzer verblijft al bijna twintig jaar in Scheldevelde. Foto: fvv

De Pinte -

‘Ik ga u niet voor de zoveelste keer vragen wat uw geheim is om zo oud te worden, maar ik zou wel willen weten wat het geheim is van de toch zo goede bloemkolen die jullie kweekten.’ Zo besloot burgemeester Hilde Claeys gisterennamiddag in rustoord Scheldevelde haar toespraak tot de 107-jarige Maria De Keyzer.

De burgemeester had zowaar ook een foldertje gemaakt, met binnen- en buitenbeelden van de hoeve De Keyzer, naast de toenmalige café Nestor, de huidige Pintelier. Foto’s die de burgemeester zelf gemaakt had. Van de hoeve waar Maria met haar familie bleef wonen, zorg dragend voor haar moeder, die er na het overlijden van Maria’s vader met vijf kinderen alleen voor stond. We schrijven 1937. Drie jaar later trekken de broers van Maria naar de oorlog. Maria blijft bij haar moeder wonen en dat zou ze haar hele leven doen. Zorgend voor haar moeder en haar broer. Tot ook die twee sterven en Maria alleen nog voor zichzelf kan zorgen. En ze, in 1994, na een val, op 88-jarige leeftijd, in Scheldevelde terecht komt. Niet echt geheel met haar goesting, want ze heeft altijd zorg gedragen voor anderen - en voor zichzelf - en nu zouden anderen voor haar moeten zorgen. En, het ergste van al, ‘tussen al die oude mensen’, zoals ze het zelf ooit zegde.

Kindertijd

Dat de burgemeester zoveel werk gemaakt had van een folder had een dubbele reden. ‘Ik weet dat uw gehoor niet goed meer is en het voor u dus allemaal een beetje vreemd moet overkomen wat hier verteld wordt, maar in die folder kan je het nog eens rustig herlezen’, zei ze.

De tweede reden ligt in de kindertijd van de burgemeester. ‘Mijn grootouders woonden vlakbij jullie hoeve, ik kwam daar heel vaak en ik liep als tiener langs de wegeling vlak voor jullie hof naar de Centra. Ik zag u in het voorbijlopen altijd bezig. Je was altijd in de weer. Het moet nu wel vreemd zijn, iemand die je van haar of pluimen kent, die hier als burgemeester voor u staat en dat allemaal staat te vertellen.’

De burgemeester gaf haar ook nog mee dat ze, via de families Geirnaert en Steyaert, nog verre aangetrouwde familie van elkaar waren, zijzelf en Maria.

En inderdaad, Maria aanhoorde het allemaal, keek naar haar stuk taart en de koffie die OCMW-voorzitter Eva De Schryver haar uitschonk. Niet dat het haar niets deed, maar je merkte dat het toch niet allemaal meteen tot haar doordrong.

Ze begon rustig aan haar stuk taart en dronk een beetje van haar koffie. Tot, vanuit de achtergrond, waar hij de hele tijd al staan wachten en luisteren had, de vroegere burgemeester Van Peteghem naar voren kwam en ze haar hoofd oprichtte en haar ogen begonnen te stralen. Want die man, die kende ze wel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio