Dure citytrips in vrije val, zelfs topland Frankrijk verliest terrein

Crisis doet Belgen minder reizen

Crisis doet Belgen minder reizen

Foto: *

De crisis knaagt aan onze reislust. Afgelopen winter zagen touroperators 37.000 boekingen minder binnenkomen dan het jaar ervoor. En ook voor deze zomer wachten toeristen af. Citytrips – ‘te duur’ – en autovakanties – ‘te slecht weer’ – zijn in vrije val. Zelfs topland Frankrijk gaat erop achteruit.

Het gaat niet goed met de reissector. Afgelopen winter is het aantal georganiseerde reizen met 6,2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. In totaal boekten 571.000 Belgen van oktober 2012 tot en met maart 2013 een vakantie, tegenover 608.000 het jaar daarvoor.

‘De economische crisis speelt ons nog altijd parten’, verduidelijkt Veerle De Boeck, secretaris-generaal van de vereniging van Belgische touroperators (ABTO). ‘Daardoor schrappen meer en meer Belgen hun wintervakantie. Omdat het vaak een tweede vakantie is. Een luxe die ze bereid zijn op te geven.’

Maar ook de zomer belooft weinig goeds. Uit een bijkomende peiling van de vereniging en het onderzoeksbureau WES bij tweeduizend Belgen blijkt dat bijna een derde (27,2 procent) niet van plan is nog op reis te gaan. De reden? Te weinig budget.

Toch panikeren de touroperators nog niet. ‘De zomer belooft beter te worden dan de winter.’ In totaal werden er al 1.282.009 vakanties geboekt.

Lees het volledige artikel in Het Nieuwsblad van vrijdag 24 mei.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees