Mboyo bezorgt Ottenstadion in laatste minuten overwinning

AA Gent won in de eerste barragewedstrijd voor Europees voetbal met 1-0 tegen Standard. Het koppel Kage - Mboyo bezorgde de thuissupporters in de laatste minuten een delirium. Na affluiten bestormden honderden supporters het veld.

AA Gent mocht in zijn laatste wedstrijd in het Jules Ottenstadion met Standard strijden voor Europees voetbal in de eerste van twee barragewedstrijden. Grootste verrassing in de opstellingen was Standard-keeper Kawashima die twee wedstrijden aan de kant werd gezet, maar tegen Gent opnieuw het vertrouwen kreeg.

Gent ondervond in het wedstrijdbegin dat het niveau in PO1 hoger ligt dan in PO2. De Luikenaren waren het gretigst, Imoh Ezekiel knalde na een collectieve aanval hoog over.

Standard mist twee reuzekansen op slag van rust

De thuisploeg kwam na het halfuur beter in de match. Ervin Zukanovic mikte tot twee keer toe een vrije trap rakelings naast, even later moest Eiji Kawashima alles uit de kast halen om een afgeweken bal van Ilombe Mboyo uit zijn doel te ranselen.

Aan de overzijde deed Frank Boeckx niet onder voor zijn collega. Yuji Ono kreeg alle tijd en ruimte om de openingstreffer binnen te koppen, de Gentse goalie voorkwam dat met een uitstekende save. Net voor het rustsignaal leken de Rouches al counterend op weg naar de 0-1, maar na een goede actie van Ezekiel, knalde Paul-José Mpoku alleen voor doel wild naast.

Gouden koppel Kage en Mboyo

Gent-coach Victor Fernandez begon de tweede helft met twee wissels: César Arzo werd met een pijnlijke schouder vervangen door Valery Nahayo. Jorge Lopez Montana werd in de eerste helft op het middenveld steeds voorbijgelopen, Hannes Van Der Bruggen moest meer loopvermogen en duelkracht brengen.

Waar Gent in de eerste helft onder lag, werd het in de tweede helft alsmaar dominanter. Kage en Mboyo vonden elkaar weer goed, en er was een uitstekende redding nodig van Kawashima. De doelman bewees tegen Gent dat hij het verdient om nummer 1 te zijn. Ook in de 79ste minuut ranselde hij een bal van Kage uit de kruising.

Maar een paar minuten later was het dan toch raak. Kage dribbelde Vainquer op de rand van het strafschopgebied, haalde de achterlijn, en kon voorzetten naar zijn maatje Mboyo die het thuispubliek het delirium bezorgde.

In de verlengingen schoot Buyens nog tegen de paal voor Standard, maar de overwinning ging naar AA Gent.

Na de wedstrijd bestormden honderden supporters het veld.

Zondag is er met Standard - AA Gent de terugmatch.

 

Matchfeiten

83' Mboyo 1-0

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.