Vande Lanotte: ‘Oorlogsmunitie laten liggen’

Vande Lanotte: ‘Oorlogsmunitie laten liggen’

Johan Vande Lanotte Foto: BELGA

Knokke-Heist -

Het bommenkerkhof aan de zandbank Paardenmarkt voor de kust van Knokke-Heist wordt sinds 1995 jaarlijks gecontroleerd en daarbij is tot op vandaag geen enkele giflek ontdekt. Indien het ‘early warning’-systeem besmetting vaststelt, is het best om de munitie extra in te kapselen met zand of hardere materialen.

De oorlogsmunitie, waaronder mosterdgas, bergen, is veel te gevaarlijk voor mens en milieu. Dat stelde minister van de Noordzee, Johan Vande Lanotte, vrijdag in De Ochtend (Radio 1). Het wetenschapsmagazine EOS waarschuwde donderdag dat de bommenkerhoven voor de kust tikkende tijdbommen zijn.

Vande Lanotte herhaalde, zoals hij enkele weken geleden aan N-VA-senatrice Sabine Vermeulen antwoordde, dat de toestand van de oorlogsmunitie stabiel is. Het gaat om 35.000 ton oorlogsmateriaal, waarvan vermoedelijk een derde bestaat uit chemische munitie. Tussen 1995 en 2012 waren er tien controles, waarbij geen enkele gifstof in het zeewater werd aangetroffen. De munitiestortplaats is overdekt met een laag zand. Rond de Paardenmarkt is scheepvaart verboden en vissers mogen er niet met het gebruikelijke materiaal werken, aldus nog de minister.

Het opruimen van de munitie vindt de sp.a-minister geen goede oplossing omdat er dan mosterdgas kan vrijkomen, met alle gevolgen vandien. Indien er toch een lek ontdekt wordt, is het volgens hem te verkiezen een extra laag zand over de stortplaats aan te brengen of een beschermlaag met hardere materialen zoals beton.

Corrigeer

MEER NIEUWS