Stijn Knuts hertekent ontstaan van de Ronde van Vlaanderen

Léon Van den Haute is de echte vader van de Ronde

Léon Van den Haute is de echte vader van de Ronde

Volgens het onderzoeksduo was Léon Van den Haute het brein achter Vlaanderens mooiste. Foto: sbr

Hemiksem/Roeselare -

Niet Karel Van Wijnendaele, maar wel Léon Van den Haute uit Hemiksem is de stichter van de Ronde van Vlaanderen. De Roeselaarse prof Stijn Knuts publiceerde het nieuws in het nieuwe nummer van Etappe van het Wielermuseum.

In het nieuwe nummer van het historisch wielermagazine Etappestaat te lezen dat niet de alom bekende en gevierde Karel Van Wijnendaele aan de basis ligt van de Ronde van Vlaanderen. Die eer gaat naar de minder bekende Hemiksemnaar Léon Van den Haute.

Het opzienbarende nieuws, nota bene in het jaar dat de Ronde van Vlaanderen zijn honderdste verjaardag viert, is het resultaat van een onderzoek aan de KU Leuven van Pascal Delheye, professor Sportgeschiedenis, en historicus Stijn Knuts.

In het onderzoek gingen ze op zoek naar de eerste vermeldingen van de Ronde van Vlaanderen in Sportwereld, jarenlang organisator van de Ronde. ‘Daar wordt in de begindagen continue de lof gezongen over het organisatorschap van Léon Van den Haute. Ook door Karel Van Wijnendaele. Ook in andere kranten van die periode lezen we hetzelfde’, aldus Pascal Delheye.

Hoe is het dan mogelijk dat tegenwoordig enkel Van Wijnendaele bekend is bij het grote publiek. Professor Delheye somt twee mogelijke verklaringen op. ‘Een eerste hypothese is dat een fout in de eerste biografie van Van Wijnendaele steevast werd overgenomen door andere media. Zo'n ketting van historische fouten is niet uitzonderlijk. Een tweede hypothese is dat men het niet aandurfde om een monument als Karel Van Wijnendaele zijn glorie te ontnemen.’

Ondernemer

Léon Van den Haute werd in 1880 geboren in Hemiksem en stond als ondernemer mee aan de basis bij het oprichten van Sportwereld. Hij organiseerde toen al andere wielerwedstrijden. Het was zijn idee om met de Ronde de nieuwe sportkrant Sportwereld te promoten in 1913. ‘Léon Van den Haute was de man achter de schermen. Karel Van Wijnendaele was de man van de marketing’, aldus het onderzoekersduo.

In de nieuwe uitgave van Etappe staat de Ronde en de Flandriens centraal. Om dat te vieren werd ook de Izegemse oud-wielrenner Roger Decock nog eens verrast. Decock won de Ronde in 1952, maar kreeg daar enkel een bos bloemen voor. Uit handen van Guy Fransen, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad/Sportwereld, kreeg hij 61 jaar na datum alsnog zijn overwinningsbeker. ‘Dat ik dat nog mat meemaken’, was de reactie van Decock.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio