Griekenland dreigt met werkkamp voor slechte belastingbetalers

Griekenland dreigt met werkkamp voor slechte belastingbetalers

De Grieken blijven intussen betogen tegen de beslissingen van hun regering. Foto: *

Als het van de regering in Athene afhangt, vliegen Grieken die hun belastingen niet meer kunnen betalen, de gevangenis in. En dat vanaf een openstaande schuld van 5.000 euro. Eén troost: ze hoeven de cel niet te delen met verkrachters, drugdealers of moordenaars.

Het gaat van kwaad naar erger met Griekenland. Om mensen te dwingen hun belastingen te betalen en zo komaf te maken met de legendarische belastingontduiking in het land, heeft de regering in Athene een wetsontwerp klaar met een serieuze stok achter de deur: gevangenisstraffen.

Wie de fiscus 5.000 euro verschuldigd is en binnen de vier maanden geen afbetalingsplan kan voorleggen, riskeert tot een jaar gevangenis. Vanaf 10.000 euro is dat minstens een halfjaar cel, vanaf 50.000 euro één jaar en vanaf 150.000 euro zelfs drie jaar gevangenis.

‘De overheid is op zoek naar een legerkamp in de regio Attica om mensen die schulden hebben bij de fiscus hun straf te laten uitzitten’, bevestigde de viceminister voor Justitie in het Griekse parlement. Een ‘humane’ oplossing, vindt de regering, om contact met verkrachters, drugdealers, moordenaars en andere criminelen te vermijden.

De gestrafte Grieken zullen bovendien voor de gemeenschap of in de landbouw moeten werken om hun schuld af te lossen: elke dag (dwang)arbeid zal daarbij als twee dagen gevangenisstraf tellen.

Humaan of niet, ‘dit zal de haat tegenover de huidige politiek en de regering alleen maar aanwakkeren’, zegt onze landgenoot Bruno Tersago, die in 2000 naar Griekenland verhuisde. ‘Steeds meer Grieken kunnen hun belastingen gewoon niet meer betalen en de regering gooit die op één hoop met de échte fraudeurs.’ Griekenland zit dan ook al zes jaar na elkaar in een recessie en één op de vier Grieken (27,2 procent) zit zonder werk. Met meer dan 60 procent neemt de jeugdwerkloosheid zelfs hallucinante proporties aan.

Toch krijgt zelfs deze maatregel de Grieken niet meer op straat. ‘Stakingen of betogingen halen niets meer uit; de oproerpolitie grijpt meteen in’, zegt Tersago. ‘Maar zo maakt deze regering de extreemrechtse partij Gouden Dageraad slapend rijk.’

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees