Seks & Relaties

"Mijn dochter heeft altijd relaties met foute mannen. Hoe kan ik dat haar doen inzien?"

"Mijn dochter heeft altijd relaties met foute mannen. Hoe kan ik dat haar doen inzien?"

Foto: ss

"Mijn 28-jarige dochter had al een aantal relaties, telkens met mannen die haar niet respecteren." Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

Mijn 28-jarige dochter had al een aantal relaties, telkens met mannen die haar niet respecteren. Vorig jaar nog ving ik haar op na alweer een breuk. Ze is nu samen met een man die achttien jaar ouder is en haar hele leven bepaalt. Ze zegt gelukkig te zijn, maar ik weet dat het niet waar is. Mijn man en ik willen graag kleinkinderen en zouden haar zo graag eindelijk in een stabiele relatie zien. Voor mijn advies staat ze niet open. Wat kan ik doen om haar te doen inzien dat dit opnieuw geen relatie is voor haar?

Relatiecoach Rika Ponnet

Ik merk het vaak in mijn praktijk en ook als ik ergens ga spreken, het liefdesleven van hun kinderen houdt ouders enorm bezig. Logisch ook: willen we niet allemaal dat onze kroost gelukkig door het leven gaat mét een liefdevolle partner? Lukt dat niet, dan raakt dat ouders diep. Niet zelden wordt de opvoeding in vraag gesteld. Bovendien zijn de minder geslaagde keuzes van onze kinderen vaak een spiegel van onze eigen mislukkingen en beperkingen.

Uit jouw verhaal spreekt een grote betrokkenheid, maar ook angst en piekergedrag. Misschien is het goed om te kijken naar het waarom van je dochters keuze. Vallen voor een dominante partner, zich onrespectvol laten behandelen, heeft meestal te maken met een laag zelfbeeld en gevoelens van onzekerheid. Hoe goed ook bedoeld, je houding voedt die gevoelens. Natuurlijk wil je graag dat ze gelukkig is, maar door zo sterk bezig te zijn met haar leven, bezorg je haar het gevoel dat ze het alleen niet kan, dat ze jullie advies en ondersteuning nodig heeft. Onderschat ook de druk van verwachtingen niet. Jullie willen graag kleinkinderen, een dochter met een gelukkig gezinsleven. Niet weinig jongvolwassenen zijn daardoor behoorlijk faalangstig. Telkenmale krijgt zij immers het gevoel dat ze niet geslaagd is, niet voldoet aan de verwachtingen, hoe subtiel ook gebracht.

Als ouder projecteren we allemaal onze angsten en dromen op ons kind. Dit onder ogen zien is al een hele stap vooruit. Proberen daarin niet te versmachtend of 'helikopterend' te zijn, is de sleutel. Dat betekent je kleuter op dat muurtje te laten klimmen, met het risico dat hij valt, dat betekent je volwassen dochter haar partnerkeuze laten maken, met het risico dat het niets wordt en die breuk haar ongelukkig maakt. Door haar zelf haar weg te laten gaan, met de boodschap 'als het fout gaat, kan je altijd bij mij terecht', geef je haar het gevoel dat je vertrouwen hebt in haar kunnen en kiezen. Vanuit jouw vertrouwen kan haar zelfvertrouwen verder groeien en zal ze mettertijd leren wat voor haar werkt en wat niet. Je kan niet voorkomen dat ze scherven maakt, je kan wel helpen de scherven op te ruimen en opnieuw te beginnen.

Relatietherapeute Rika Ponnet geeft antwoord op jouw relatievraag. Mail je vraag naar relatie@nieuwsblad.be

Corrigeer