Bree neemt afscheid van ex-burgemeester Gabriëls

Bree -

In Bree werd Jaak Gabriëls na 36 jaar burgemeesterschap gevierd. Zijn partij Verjonging organiseerde een feest met toespraken en muziek.

Graag was Jaak Gabriëls (69) nog enkele jaren burgemeester gebleven. De andere partijen dachten daar echter anders over. CD&V en Bros sloten een pact en vormen nu, onder leiding van burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V), de meerderheid..

Om toch gepaste afscheid te nemen van Jaak Gabriëls sloegen zijn partijleden de handen in elkaar en organiseerden zondag een feest op het Vrijthof onder de naam ‘Breevolution’. Enkele honderden mensen woonden het feest bij. Sprekers en muziek wisselden elkaar af.

Kersvers fractieleider Matthias Vandyck (22) bedankte Gabriëls voor ‘de revolutie die hij in Bree bracht’. ‘Met veel overtuiging en kracht heeft hij van Bree gemaakt wat het is; een bruisende stad met veel werkgelegenheid.’ Vandyck wees ook op belangrijke projecten die gerealiseerd zijn en werden voorbereid. ‘We hopen dat die projecten niet in de koelkast gestoken worden, maar we vrezen ervoor.’ Daarmee haalde hij uit naar de nieuwe meerderheid. ‘We hebben beloofd niet over politiek te spreken, maar CD&V heeft zich bij de verkiezingen ook niet aan haar woord gehouden.’

Jan Peumans (N-VA) vertelde over hoe hij Jaak Gabriëls leerde kennen als medestrijder in enkele grote Limburgse dossiers en hoe het een vriend van hem werd. Ook voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) sprak zijn appreciatie uit.

Brees bekendste burger, Kim Clijsters, kon er niet bij zijn, maar liet een videoboodschap achter. De voormalig burgemeester reageerde emotioneel op het boek dat hij van haar cadeau kreeg. ‘Ik neem vandaag afscheid van de actieve politiek, maar achter de schermen blijf ik de nieuwe jonge ploeg coachen. Ik blijf voor Bree en voor Limburg klaarstaan’, liet Jaak Gabriëls verstaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio