COMMENTAAR. AA Gent kan best naar zijn trainer luisteren

COMMENTAAR. AA Gent kan best naar zijn trainer luisteren

Foto: photo news

Arm AA Gent. Na een seizoen met een vernederende uitschakeling in de voorronde van de Europa League, een slechte herfst met twee trainerswissels, de officiële inhuldiging van een nieuw stadion en een hoopvolle remonte in Play-off 2 dachten ze in Gent dat ze op de rollercoaster alle emoties hadden meegemaakt. Niet dus. Standard gaf er gisteren nog eens een flinke ruk aan. 7-0 in een wedstrijd die een meeslepende vertoning tussen twee gelijkwaardige ploegen had moeten worden. Een barrageduel dat dit vervloekte Gentse seizoen toch nog een mooi slot zou geven. Ai, ai.

Op de flow van de zeges in PO2 tegen uitgebluste ploegen kon AA Gent donderdag in de heenwedstrijd nog met 1-0 winnen en de hoop meer dan levendig houden. Maar gisteren was het kwaliteitsverschil enorm. Standard speelde wellicht zijn beste wedstrijd van het seizoen maar het verschil in snelheid, gedrevenheid en lichtvoetigheid was angstaanjagend groot. Te groot om ‘een slechte dag’ alleen als verklaring te geven.

De Buffalo’s hebben op de bank een uitstekende trainer met Victor Fernandez en hij kwam al tot dezelfde conclusie als zijn voorgangers Trond Sollied en Bob Peeters: het AA Gent van het seizoen 2012-13 bezit niet de kwaliteit van de Buffalo’s die de acht seizoenen voordien telkens in de top-zes eindigden. Miskijk je niet op de remonte na Nieuwjaar. Het was vooral de schotvaardigheid van Ilombe Mboyo, door trainer Fernandez op de enig juiste manier uitgespeeld, die voor de opgang zorgde.

AA Gent was in elke linie wat minder, het gevolg van een vorige transferzomer waar de concentratie op de transfermarkt werd afgeleid door de afwerking van het nieuwe stadion. Die verminderde scherpte mag zich komende zomer niet herhalen. Trainer Victor Fernandez liet zich al uitdrukkelijk in die zin uit, voorzitter Ivan De Witte gruwelt van opnieuw zo’n seizoen en het eerste nieuwe Belgische voetbalstadion sinds dat van Club en Cercle Brugge in het begin van de jaren ‘70 verdraagt in zijn eerste seizoen geen PO2-geslenter.

Het duo De Witte-Louwagie toonde zich ijzersterk in het beheersen en wegwerken van een berg schulden. Nu komt een nieuwe, net zo moeilijke opdracht: de club aan de top houden. Dat vergt een andere, meer offensieve en gedurfde transferpolitiek. Trainer Fernandez gaf dat al aan. Spelers zullen iets mogen/moeten kosten.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.