Wat als… je slakken en mieren in de tuin hebt?

Wat als… je slakken en mieren in de tuin hebt?

Ze kunnen uw tuinpret ferm bederven, die slakken en mieren. Maar vóór u naar de grove middelen grijpt: er bestaan best wat ‘zachtere’ methodes om die lastige beestjes uit uw gazon of van uw planten te halen.

Mieren: een pest in uw gazon

Weinig tuinliefhebbers ontsnappen aan het mierenprobleem. In de tuin veroorzaken ze heel wat ongemak, want door hun graafwerk worden graswortels blootgelegd. Het gazon heeft hierdoor vlugger te lijden van droogte en gaat erop achteruit. De zandhoopjes maken de wekelijkse maaibeurt nog lastiger. Kinderen kunnen amper op het gazon spelen en dan zwijgen we nog van de beten.

In de handel zijn allerlei effectieve middelen verkrijgbaar. De lokdoosjes zijn weinig belastend voor het milieu, maar er zijn ook alternatieve manieren om de strijd tegen de mieren aan te gaan.

Giet kokend water in de nesten. Herhaal regelmatig.

Gebruik middelen op basis van sap of poeder van knoflook en ui. Die tasten het oriëntatievermogen van de mieren aan.

Strooi rode peper, knoflookpoeder, koffiedik, kruidnagel, gebroken eierschalen, kalk of gesteentemeel.

Mieren hebben een hekel aan bepaalde planten zoals boerenwormkruid, goudsbloemen, afrikaantjes, bieslook, munt, lavendel.

Slakken: bah!

Ook voor slakken zijn diverse middelen verkrijgbaar die vooral werken op het principe van ‘lokaas’. Het slakkenprobleem kan echter ook voorkomen worden door preventief enkele maatregelen te nemen.

Schoffel regelmatig in de tuin. Hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen.

Slakken schuilen graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval.

Hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op het menu staan.

Maak gebruik van stekelig en ruw materiaal rond de planten. Basaltmeel bijvoorbeeld, of lavagruis of sparrennaalden. Ook een laag cacaodoppen aanbrengen werkt goed. Slakken vinden het akelig om over de scherpe randjes van de doppen te manoeuvreren. Cacaodoppen zijn trouwens ook echte bodemverbeteraars. Ze bevatten veel organische stikstof en sporenelementen - zoals boor - die aan de plantenwortels wordt doorgegeven.

Kippen en eenden lusten graag slakken.

Lok de slakken in een hinderlaag door onder een dakpan stukjes appel, pompoen of ander fruit te leggen. De gevangen slakken kun je koken. Maak van het ‘brouwsel’ een soort gier en giet dat over je tuin. De geur zou andere slakken weghouden.

Graaf potjes met bier in.

Slakken houden niet van alle bladeren. Behaarde bladeren zoals van Alchemilla, Achillea, Centaurea en Nepeta faassenii lusten ze bijvoorbeeld niet. Ook dik en hard blad zoals van Crocosmia, Eryngium en Phlox laten ze met rust.

Een andere natuurlijke vijand van slakken is het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita. Dat werkt het best als de bodemtemperatuur zo’n 15°C bedraagt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio