Jean-Pierre Deweer schrijft militaire geschiedenis neer

‘Nu ben ik rond met wat ik wou vertellen’

‘Nu ben ik rond met  wat ik wou vertellen’

Jean-Pierre Deweer trok voor zijn boek naar Frankrijk en naar Engeland. Foto: pdv

Oudenaarde -

De 89-jarige Jean-Pierre Deweer uit Oudenaarde heeft een nieuw boek uit, zijn laatste. Hij belicht er de militaire geschiedenis van de twintigste eeuw in Oudenaarde. Hij werkte jarenlang aan de kanjer van 416 pagina’s, rijkelijk geïllustreerd met tekeningen, plannen en foto’s.

Met zijn boek ‘De bijzonderste militaire gebeurtenissen van de XXste eeuw beleefd vanuit een kleine Vlaamse historische stad’ levert dokter en Ere-Luitenant Kolonel Geneesheer Jean-Pierre Deweer uit Oudenaarde een titanenwerk af. Op de vooravond van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog belicht hij welke impact het krijgsgeweld op Oudenaarde heeft gehad.

Jean-Pierre Deweer is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Eerder publiceerde hij al zes boeken over de militaire geschiedenis waarbij hij zich vooral verdiepte in de gevolgen ervan voor Oudenaarde en omgeving. Zijn nieuw boek had deel moeten uitmaken van de voorgaande uitgave ‘De militaire geschiedenis van Oudenaarde van het begin tot 1900’, maar de vreselijke ziekte die kanker heet, besliste daar anders over.

‘Maar vandaag ben ik een tevreden man’, glundert Jean-Pierre Deweer. ‘Mijn jongste boek is meteen ook mijn laatste. Ik heb niet langer de nodige energie om er nog één te schrijven maar ik ben nu ook rond met wat ik te vertellen had. Ik heb verschillende jaren gewerkt aan het boek vooral omdat de informatie en documentatie heel verspreid lag. Zo deed ik opzoekingswerk in Frankrijk en Engeland, ondermeer in het Imperial War Museum in Londen. Ik heb ook veel hulp gekregen bij het Stadsarchief van Oudenaarde.

Strategische ligging

Vooral omwille van de strategische ligging is Oudenaarde in de twintigste eeuw niet van oorlogsgeweld gespaard gebleven. Bij de Scheldeslag van 1 tot 11 november 1918 werd de stad bevrijd door de gezamenlijke inzet van Amerikaanse en Franse troepen. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in september 1944 de ‘Slag van Oudenaarde’ geleverd. Oudenaarde had toen vier jaar van harde bezetting achter de rug.

Deweer draagt het boek op aan alle kankerpatiënten en aan zijn vrienden veteranen. ‘Wanneer kanker in je leven komt, is het alsof je in een oorlog wordt ondergedompeld. De wereld stort even in. Maar uiteindelijk breekt de zon van het leven terug door en besef je de waarde van elke dag. Als terminale patiënt blijf ik genieten van alles wat mij omringt.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio