Volledige site krijgt de naam Arteveldepark

Niet Arteveldestadion maar Ghelamco Arena

Niet Arteveldestadion maar Ghelamco Arena

Zonder Ghelamco zou er van een nieuw stadion zo goed als zeker nog geen spoor zijn. Foto: fvv

GENT -

De nieuwe voetbaltempel van AA Gent aan de Ottergemsesteenweg gaat voortaan als de Ghelamco Arena door het leven. Projectontwikkelaar Ghelamco investeert dan ook flink wat geld in het nieuwe stadion. De site met kantoren, een hotel, parkeergarages en de Brico Plan-It wordt het Arteveldepark. Bij Ghelamco luidt het dat ‘dergelijke akkoord in de maak is’.

Er was al lange tijd sprake van dat de naam Arteveldestadion zou verdwijnen en het is zover. De nieuwe voetbaltempel van AA Gent wordt de Ghelamco Arena. Die naam staat al op sommige abonnementen. Ghelamco is de naam van de internationale vastgoed- en projectontwikkelingsgroep die het stadion bouwt en waarvan Paul Gheysens de CEO is.

‘Dergelijke akkoorden zijn in de maak, maar ze zijn nog niet helemaal rond. We hopen op een positief resultaat’, zegt Philippe Pannier, de financiële bestuurder (CFO) bij Ghelamco. De groep is bezig aan een uitbreiding in België en investeert in Gent, naast de Ghelamco Arena, nog in twee grote woningprojecten: Filature du Rabot en Blaisantvest. De hoofdzetel blijft in Ieper. Daarnaast zijn er kantoren in Knokke, Brussel, Leuven en straks ook in het nieuwe stadion in Gent.

Return

In de lange aanloop naar de bouw van het stadion sprak iedereen voortdurend over het Arteveldestadion. Het mag niet verwonderen dat Ghelamco enige publicitaire return vraagt voor de forse investering. Zonder Ghelamco zou het stadion er niet staan.

Het is ook niet ongebruikelijk dat voetbalstadions andere namen hebben dan die van de clubs die er spelen. Bekende voorbeelden zijn het Constant Vanden Stockstadion in Anderlecht, genoemd naar de beroemde bierbrouwer, die er 25 jaar voorzitter was. In Genk spreken ze van de Cristalarena, omdat een bekend biermerk er voor vijf jaar zijn naam aan schonk. In Standard spreken ze officieel van het Maurice Dufrasne-stadion, naar een legendarische voorzitter - al is de naam Sclessin veel bekender.

Paul Gheysens van de Ghelamco Group stapte in 2008 in het verhaal. Het project werd grondig hertekend om het rendabel en financierbaar te kunnen maken. Ghelamco heeft veel ervaring met bouwen, onder meer in Polen waar men een kantoortoren (Warsaw Spire) van 220 meter optrekt. Maar een voetbalstadion had Ghelamco nog niet opgetrokken en toch slaagde de ondernemer erin een stadion te bouwen, daar waar andere steden die van een nieuw stadion dromen, nog nergens staan.

Op de bouwplek zijn zowat 600 werklieden dagelijks in twee shifts in de weer om de race tegen de tijd te winnen en het stadion speelklaar te hebben tegen de galamatch die op 17 juli is gepland. Bedoeling is dat op 15 juni de grasmat wordt gelegd op een ondergrond van zand met een hoge doorlaatbaarheid.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio