Jean-Pierre Delville nieuwe Luikse bisschop

Jean-Pierre Delville nieuwe Luikse bisschop

Jean-Pierre Delville (l.) en André-Joseph Léonard (r.) Foto: BELGA

Jean-Pierre Delville (62) is de eerste door paus Franciscus benoemde Belgische bisschop. Hij volgt in Luik Aloys Jousten op, die de taak sinds 9 mei 2011 op zich nam.

De Luikse priester en gewoon hoogleraar aan de UCL wordt op zondag 14 juli in de kathedraal van Luik bisschop gewijd. Dat heeft het Vaticaan vrijdagmiddag bekendgemaakt en werd tijdens een persconferentie door aartsbisschop Léonard bevestigd.

In een reactie stelt de Luikse priester verrast maar vereerd te zijn met de keuze. Opvallend is dat hij de rol van vrouwen en leken in de kerk wil herbekijken. ‘Op sommige plaatsen kunnen vrouwen gerust de baas zijn’, klonk het vrijdagmiddag, al denkt hij naar eigen zeggen niet na over priesterwijdingen voor vrouwen.

‘Uitdagingen en verantwoordelijkheden’

‘De katholieke kerk staat voor een aantal uitdagingen en verantwoordelijkheden’, aldus nog de toekomstige bisschop. Zijn leidraad om daarmee om te gaan zal ‘sociale rechtvaardigheid’ zijn, en zijn grote voorbeeld wat dat betreft is theologieprofessor Antoine Pottier, die aan het einde van de 19de eeuw de leider was van het democratische christendom in Luik en Brussel.

Aartsbisschop André-Joseph Léonard kent Delville al veertig jaar. ’Ik denk dat het ook Aloys Jousten verheugt dat het bisdom Luik een volwaardige opvolger krijgt’, meldt hij.

Doctor theologie

Jean-Pierre Delville werd in Luik geboren. Na het behalen van een licentiaatsdiploma geschiedenis trok hij naar het Leo XIII-seminarie in Leuven en behaalde er een baccalaureaat in de wijsbegeerte. Aan de pauselijke universiteit Gregoriana in Rome behaalde hij een baccalaureaat theologie en een licentiaatsdiploma in de Bijbelse Wetenschappen. In 1996 doctoreerde hij in de theologie aan de UCL.

Op 6 september 1980 werd hij priester gewijd. Nadien is hij onder meer president geweest van de Sint-Paulusseminarie in Louvain-la-Neuve. Zijn academische carrière begon in 1996 als docent aan de UCL.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees