Auto’s mogen er niet meer parkeren

Twee Gentse straten zijn even ‘leefstraten’

Twee Gentse straten zijn even ‘leefstraten’

Wat er na een maand met de Pussemierstraat gaat gebeuren, is nog onduidelijk. ‘De stad heeft in elk geval geen beloften gedaan.’. Foto: fvv

Gent -

De Pussemierstraat en de Karel Antheunisstraat zijn deze maand ‘leefstraten’. Auto’s mogen er niet meer parkeren en groen, ontmoeting en samenleven krijgen er meer kansen. Het experiment kadert in de ambitie om Gent tegen 2050 ‘klimaatneutraal’ te krijgen.

De leefstraat is een initiatief van Fiets van Troje en de bewoners van de twee betrokken straten. Bedoeling is om er een maand lang geparkeerde auto’s te weren en zo meer ruimte te maken voor groen. De organisatoren hopen dat er tegelijk meer contact komt tussen de straatbewoners.

‘De leefstraat biedt een nieuwe toekomst voor de stad’, zegt muzikant Waso De Cauter (40) uit de Pussemierstraat. ‘Het groen en de spelende kinderen zorgen voor heel wat leven in onze straat en auto’s gaan er automatisch trager door rijden.’

Fietsen ter beschikking

Behalve de herinrichting van de straat en het aanwakkeren van sociaal contact, heeft de leefstraat nog een derde doelstelling. ‘We willen de bewoners aanmoedigen hun wagen zoveel mogelijk aan de kant te laten’, zegt Pieter Deschamps van Fiets van Troje. ‘Daarom stellen we voor elke straat een elektrische fiets, een bakfiets en een deelfiets ter beschikking. De bewoners krijgen ook een kaart van De Lijn en kortingsbonnen voor de taxi en de fietskoerier.’

Het experiment kadert in de ambitie om Gent tegen 2050 ‘klimaatneutraal’ te krijgen. Als volgende maand blijkt dat de leefstraat een succes is, zal het initiatief waarschijnlijk in andere straten herhaald worden.

‘Wat er na een maand met de Pussemierstraat en de Karel Antheunisstraat gebeurt, is nog onduidelijk. De stad heeft in elk geval niet beloofd dat beide straten leefstraten blijven’, zegt Deschamps.

De stad zal uit deze proef wel lessen trekken voor het toekomstig mobiliteitsbeleid en het inrichten van straten in nieuwe stadsprojecten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio