Lions Club reikt ook tweejaarlijks Prijs Deryckere uit

Voedselbedeling krijgt nieuw pand door erfenis

Voedselbedeling krijgt nieuw pand door erfenis

De noodlijdende gezinnen krijgen hulp van meer dan twintig vrijwilligers van Op ‘t Spoor. Foto: thi

Ieper -

De Lions Club opende met de erfenis van de zussen Deryckere een nieuw pand om de voedselbedeling in Ieper te huisvesten. De rest van de geërfde 750.000 euro wil de serviceclub tweejaarlijks uitreiken aan sociale projecten.

De zussen Jacqueline en Lucienne Deryckere, die allebei ongetrouwd bleven maar zeer sociaal voelend waren, schonken na hun dood twee keer 750.000 euro als legaat aan de serviceclubs Lions en Rotary. De zussen lieten de uitdrukkelijke vraag achter om deze erfenis aan Ieperse sociale projecten te besteden.

De Lions Club richtte vorig jaar de vzw Deryckere op en ging over tot de aankoop van de ruimte van 550 vierkante meter aan de achterkant van cc Het Perron.

‘De Ieperse voedselbedeling dreigde zonder lokaal te vallen door een gedwongen verhuizing en het feit dat hun onderkomen in het voormalige politiecommissariaat aan de Rijselsestraat slechts tijdelijk was’, zegt René Declercq, de vice-voorzitter van de Lions Club Ieper-Poperinge.

Uiteindelijk wierp de vzw Deryckere zich op om de mensen van Op ‘t Spoor, die de organisatie van de voedselbedeling in handen hebben, te ondersteunen met een geschikt lokaal. ‘Ideaal gelegen om met het openbaar vervoer te komen, centraal in de stad en discreet langs achteren van het gebouw gesitueerd om mensen met drempelvrees niet af te schrikken’, klinkt het.

Uiteindelijk besteedde de vzw van de Lions Club meer dan de helft van het legaat van 750.000 euro om het pand aan te kopen en om te bouwen tot een winkelruimte met keuken en cafetaria.

Levensnoodzakelijke middelen

Ongeveer 200 gezinnen kunnen nu iedere vrijdagmorgen, gecoördineerd door het OCMW, naar Huis Deryckere komen voor voedsel en andere levensnoodzakelijke middelen. Ze betalen anderhalve euro per pakket. De gezinnen krijgen daarbij de hulp van de meer dan twintig vrijwilligers van Op ‘t Spoor.

‘De rest van de erfenis gaat naar onze tweejaarlijkse Prijs Deryckere’, voegt Johan Blanckaert van de Lions Club eraan toe. ‘Voor de tweede editie kozen we voor het thema ‘Sociaal contact: bron van levenskwaliteit’. De winnaar van de award kan 35.000 euro opstrijken. Bij de vorige editie verdeelden we de som tussen Hypnoiz en Stokpop, de speelotheek.’

Wie een project wil indienen dat kans maakt op de prijs, vindt alle info op de website www.lions-ieper.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio