Brugse Poort en studenten creatief met Sint-Jan-Baptist

Een simulatie van de opengewerkte St-Jan-Baptistkerk.

Gent -

Over de Sint-Jan-Baptistkerk aan het Seghersplein in de Brugse Poort is al een tijd een discussie aan de gang. Maar de bewonersgroep FC De Buurt en studenten architectuur van Sint-Lucas hebben onafhankelijk van elkaar opmerkelijke plannen gelanceerd.

FC De Buurt heeft afgelopen weekend tijdens de braderie in de Bevrijdingslaan de resultaten laten zien van de 130 interviews die de groep met bewoners afnam. ‘Centraal daarin stond de vraag: wat met de kerk en met het Seghersplein? We zijn zeker voorstander van een groter Seghersplein dat de gevaarlijke Bevrijdingslaan zou breken. Er wordt hier nog steeds veel te snel gereden’, klinkt het. De resultaten zijn al bij al voorspelbaar: meer groen, banken in het park, meer parkeerruimte, een feestzaal in de kerk, een restaurant, een cinema of een theater. Het kwam allemaal aan bod.

Verrassend

Meer verrassend was de visie van vier studenten architectuur aan Sint-Lucas, die onafhankelijk van de buurtgroep een visie voor de kerk hebben uitgewerkt. ‘Daarbij worden de grote zijramen van de kerk doorgetrokken en opengemaakt. Alleen aan de kant van de Drongensesteenweg blijft de ruimte gesloten’, zeggen Jolien Lossy, Carlo De Caluwé, Katherine Seagrief en Adam Lukacovic. ‘Zo ontstaat een grote evenementenruimte, die doorloopt op het plein. Er zijn voorzieningen om tafels te plaatsen of om doeken op te hangen.’ Zo zou het Seghers- plein kunnen evolueren tot een echt plein waar evenementen kunnen plaatsvinden. Afwachten wat men er bij de Stad van vindt, maar burgemeester Termont kreeg zaterdag in elk geval al de plannen onder ogen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio