Waarom vrouwen soms klaarkomen tijdens een bevalling

Waarom vrouwen soms klaarkomen tijdens een bevalling
Een nieuwe studie toont aan dat niet alle vrouwen hevige pijn moeten doorstaan tijdens een bevalling. Sommige dames kunnen orgasmes bereiken als ze in de verloskamer liggen.

Uit een onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Sexologies, blijkt dat vrouwen tijdens een bevalling endorfines en oxytocine produceren. Dit zijn dezelfde liefdeshormonen die het vrouwelijke orgasme aanwakkeren. Daardoor kunnen sommige vrouwen klaarkomen terwijl ze in de verloskamer liggen. Volgens de studie heeft 0,3 procent van de mama’s al een hoogtepunt bereikt tijdens haar bevalling.

‘Bij een bevalling worden het geboortekanaal, de baarmoederhals, de vagina en de clitoris gestimuleerd’, zegt psycholoog Barry Komisaruk van de Rutgers University in New Jersey aan Live Science. ‘Daarnaast trekt de baarmoeder samen, wat veel vrouwen fijn vinden tijdens het vrijen.’ Komisaruk ziet alleen maar voordelen aan meerdere orgasmes tijdens de bevalling omdat deze de pijn kunnen verlichten.

Schrijfster van wetenschappelijke boeken Christiane Northrup is akkoord. ‘Wanneer de baby door het geboortekanaal glijdt, neemt hij exact dezelfde posities aan als een penis die in de vagina komt en een orgasme stimuleert’, zegt ze in The Daily mail.

Corrigeer