Bewoners dumpen massaal afval op straat na rommelmarkt

FOTO. Bevrijdingslaan bedolven onder bergen stort

De Bevrijdingslaan, middenin de Brugse Poort, is sinds maandagochtend bedolven onder een nooit geziene berg sluikstort. Bewoners dumpten zondagavond na een rommelmarkt massaal hun afval op straat. Televisies, zetels, dozen, kledij... Hopen van meer dan een meter hoog versperren de voetpaden. Er ligt zoveel afval dat Ivago maandagochtend simpelweg stopte met opruimen. ‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt’, klinkt het moedeloos. De namen van dertig sluikstorters zijn uit het afval geplukt.

De strijd tegen sluikstorten is in Gent nog lang niet gewonnen. Dat kon al wie maandag door de Bevrijdingslaan liep, met eigen ogen vaststellen. De drukke straat pal door de Brugse Poort ligt bezaaid met een gigantische berg sluikstort.

Elke twintig meter botsen voetgangers er op hopen vuilniszakken, kartonnen dozen, oude meubels en andere rommel. Tot frigo’s, stukken dakbedekking en versleten auto-onderdelen toe. Soms meer dan een meter hoog en verspreid over heel het trottoir, waardoor voetgangers op de baan moeten passeren.

Dat gaat zo door, helemaal van het Seghersplein tot aan de Rooigemlaan. Sommigen kieperden er gisteren op klaarlichte dag zelfs ongestoord nog wat bij. Hallucinante beelden. In Napels verwacht je het nog.

Rommelmarkt

‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt’, zegt Koen Van Caimere van afvalintercommunale Ivago. ‘Zondag was er een rommelmarkt in de Bevrijdingslaan. Wellicht is er daarna wat afval achtergebleven. Dat gebeurt wel vaker na een rommelmarkt.’

‘Dit keer waren die resten blijkbaar voor sommige mensen het signaal om massaal hun eigen afval op straat te dumpen. Zondagnacht is het stort aangegroeid en is er van overal allerlei sluikafval bij gegooid. Bovendien begon men gisteren het afval open te halen in de hoop iets te vinden.’

Geshockeerd

De Brugse Poort is geshockeerd. ‘Toen het donker werd, kwamen ze plots van overal. Turken, Bulgaren én Belgen. Het is hier elke week prijs, maar zoveel afval heb ik nog nooit gezien’, zegt Ese Sogut die uit haar raam op een berg afval van wel anderhalve meter hoog uitkijkt.

Ook bewoner Jozef zag zondagavond mensen oude matrassen bij het afval kieperen. ‘Veertig jaar woon ik hier al, maar dit is echt ongelooflijk.’ ‘Het is frustrerend’, zegt ook inwoonster Jacqueline Boelens. ‘De Brugse Poort wordt gestigmatiseerd. Dit soort taferelen dragen daar enkel toe bij.’

Wanhoop

Ivago begon gisterenochtend met de moed der wanhoop de straat op te ruimen. ‘We zijn gestopt toen we asbesten golfplaten tegenkwamen. Het is niet veilig om die samen met ander afval op te halen’, zegt Van Caimere.

Vandaag doet Ivago een tweede poging. Geschatte kostprijs voor personeel en verwerking van alle afval: 4.500 euro. ‘Wie daarvoor opdraait, is nog niet duidelijk’, zegt Van Caimere.
‘De gemeenschapswacht vond in het afval de identiteit van dertig personen. Zij kunnen een GAS-boete krijgen en een deel van de kosten moeten betalen.’

Milieuschepen Tine Heyse (Groen) zei gisteren ‘verontwaardigd’ te zijn. ‘We moeten nagaan wie verantwoordelijk is en de kosten verhalen’, klonk het.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio