Experts oneens over omstandigheden dodelijk ongeval

Parket sluit Steenweg af voor reconstructie

De gerechtsdeskundige en zijn team trokken gisteren naar de Edingsesteenweg en deden metingen. Foto: ssj

Kester/Herne -

De Edingsesteenweg in Kester was gisterennamiddag een tijd afgesloten voor de reconstructie van een vier jaar oud ongeval waarbij de 22-jarige Bart Deklippel uit Herne om het leven kwam. Over de omstandigheden is nog onduidelijkheid.

Omstreeks 13.30 uur ging de Edingsesteenweg in Kester dicht voor het verkeer, tussen de kruisingen met de Bruneaustraat en de Langestraat. Reden was de wedersamenstelling van een vier jaar oud verkeersongeval met dodelijke afloop.

In slaap gevallen?

Op zondag 28 juni 2009 botsten rond 9.30 uur op de steenweg twee wagens zo goed als frontaal tegen elkaar. De Volkswagen van de 22-jarige Bart De Klippel uit Herne, die richting Herfelingen reed, belandde door de klap op zijn dak in de zijberm. Na anderhalf uur werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed aan zijn verwondingen. De bestuurster, een op dat moment 44-jarige vrouw uit Kester, raakte zwaargewond.

Na het ongeval werd vermoed dat Bart in slaap was gevallen. De avond voordien was hij uit geweest. Nadien was hij blijven slapen bij zijn neef, waarna hij op weg was naar een brunch bij vrienden.

Nog geen schadevergoeding

Na onderzoek besloot de openbare aanklager van het Halse politieparket Jan Steppe om de zaak strafrechtelijk te klasseren omdat Bart overleden was en hij van oordeel was dat de bestuurster niet in fout was. ‘Twee getuigen hebben toen gezegd dat de jongeman van zijn rijvak was afgeweken’, stelt Jan Steppe. ‘De bestuurster heeft nog geprobeerd om uit te wijken. Eerst door uiterst rechts te rijden, om nadien er toch nog langs links voorbij te gaan. Maar beide wagens zijn toch tegen elkaar gebotst. In het expertiseverslag staat letterlijk dat op het moment van de botsing beide voertuigen zich op het rijvak van de vrouw bevonden. Op basis van dat gegeven heb ik het dossier geklasseerd. Strafrechtelijk is de zaak dus achter de rug. Maar de verzekeringsmaatschappij van de nabestaanden van de jongeman gingen niet akkoord en vermoedelijk zijn ze daarom met een burgelijke procedure gestart.’

Bijna vier jaar later zijn er dus nog altijd geen schadevergoedingen uitbetaald. De bestuurster kreeg dus nog geen cent. En vermoedelijk zal dat nog even duren. Omdat de expert aangesteld door de openbare aanklager en de expert van de verzekeringsmaatschappij van de nabestaanden van Bart het ongeval anders benaderen, is er een gerechtsdeskundige aangesteld. Die zakte gisteren naar de Edingsesteenweg af om zich van de plaatsgesteldheid te vergewissen met behulp van foto's uit het dossier. Nadien zullen er nog simulaties gemaakt worden, waardoor het nog even kan duren vooraleer de zaak echt zal voorkomen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio