Emmanuel Geeurickx (88) archiveerde oeuvre componist August De Boeck

Vader muziekacademie De Boeck overleden

Vader muziekacademie De Boeck overleden

Emmanuel Geeurickx wordt alom geprezen.

Asse/Merchtem/Opwijk -

In de palliatieve afdeling van het OLV-ziekenhuis in Asse overleed maandag Emmanuel Geeurickx (88), muziekpedagoog en componist en de man die van de academie August De Boeck de grootste muziekschool van de regio maakte.

Emmanuel Geeurickx, geboren in 1925 in Opwijk als zoon van een koster-organist, was een grote naam in de Vlaamse muziekwereld, als auteur van waardevolle educatieve werken, als ereprofessor harmonie aan het Muziekconservatorium in Antwerpen en als eredirecteur van de Academie ‘August De Boeck’ in Asse, die onder zijn impuls uitgroeide tot een school met zeven filialen.

Geeurickx, zelf pianist-organist van opleiding volgde in 1957 in de ‘muziekschool’ van Asse de eerste directeur Armand Lonque op. Hij combineerde de functie vanaf 1964 met die van docent aan het Muziekconservatorium. Bij zijn pensionering in 1990 telde de academie bijna 2.000 leerlingen met bijafdelingen in Opwijk, Merchtem, Ternat, Liedekerke, Affligem en Roosdaal.

Het was ook Geeurickx die in 1967 de naam ‘August De Boeck’ bedacht voor de school. Voor zijn vorsingswerk naar deze grote Merchtemse componist werd hij eind 2010 in Merchtem gehuldigd. ‘Hij was een fantastisch muziekkenner en liefhebber van August De Boeck. Ik ben nog altijd heel blij dat we hem als gemeente in de bloemen hebben gezet bij de start van het August De Boeck-jaar’, zegt schepen David De Valck (Open VLD).

Geeurickx verzamelde ruim 200 titels, samen goed voor meer dan 250 composities van De Boeck. Handschriften werden verzameld en toevertrouwd aan het AMVC-Letterenhuis in Antwerpen. Andere interesses van Geeurickx waren de Oudnederlandse polyfonie en het werk van de Assese componistenfamilie Vastersavendts.

Huidig directeur Bart Janssens van de Academie August De Boeck had veel bewondering voor Geeurickx. ‘Ik heb in Antwerpen nog harmonie gestudeerd bij hem’, vertelt Janssens. ‘Als lesgever was hij een enorme vakman. De cursus harmonieleer die hij schreef geldt als een referentiewerk. Hij bleef na zijn pensioen nog jaren alle projecten van onze academie geïnteresseerd opvolgen, tot hij de laatste jaren met zijn gezondheid begon te sukkelen.’

De uitvaart van Emmanuel Geeurickx heeft maandag 10 juni om 10.30 uur plaats in de Sint-Martinuskerk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio