Koppel uit Elingen vindt een nieuwe uitdaging

Duizenden wijnstokken geplant op Dappersveld

Duizenden wijnstokken geplant op Dappersveld

Eric Geyssens en Linda Lefever worden wijnbouwers.

Pepingen -

De kans is groot dat men vanaf 2015 niet enkel bieren maar ook eigen wijnen uit het Pajottenland schenkt. Op het wijndomein Dappersveld in Elingen zijn de eerste 4.600 wijnstokken geplant.

Voor Eric Geyssens en Linda Lefever is wijn verbouwen een nieuwe uitdaging. ‘Ik ben al jaren bezig met het paarden in de stoeterij De Zwarte Molen in Elingen. Maar de paardensector gaat gebukt onder de economische crisis. Misschien leeft die over enkel jaren wel weer op maar ondertussen wil ik toch wel wat anders achter de hand hebben’, aldus Linda. Haar echtgenoot Eric Geyssens is arts en al sinds vele jaren begeesterd door wijnen. ‘Omwille van de stoeterij maken we altijd korte vakanties. Die gaan steevast naar wijnstreken in Duitsland, Oostenrijk, de Elzas of Noord-Italië. Hier konden we heel wat opsteken uit persoonlijke contacten met wijnboeren. Ondertussen volg ik zelf een cursus wijnbouwen. Over enkele jaren, als mijn carrière van arts er op zit, wil ik graag iets anders om me helemaal in uit te leven. Dit zal dus ons wijndomein Dappersveld worden. Er komt heel wat scheikunde aan te pas om goede wijn te kunnen maken. Met die theorie ben ik nu volop bezig’.

De eerste 4.600 wijnstokken zijn inmiddels geplant. Het wijndomein van Eric en Linda is zo'n 87 are groot en kan mogelijk nog uitbreiden. ‘Voor ons is dit allemaal nieuw. Dus willen we rustig beginnen’, aldus Eric. ‘We hebben nu vier soorten druiven aangeplant: pinot noir, pinot gris, auxerrois en chardonnay. Die moeten ons in staat stellen om stille wijnen te maken, zowel rode als witte maar ook schuimwijn, afhankelijk van het seizoen. Voor ons is dit meer dan een hobby. We zien dit echt als een nieuwe economische activiteit. Ik ben een boerenzoon. Op mijn achttiende stond ik voor de keuze om dokter te worden maar het had even goed boer kunnen worden. Die kennis zal me nu goed van pas komen.’

Dapperveld komt van een oude kadasternaam op de naam waar de hoeve van de familie Geyssens staat en ligt nabij het kasteel van Gaasbeek.

Eric en Linda kiezen bewust biologische teelt zonder onnodige sproeistoffen. ‘We gaan met Dappersveld niet voor de massaproductie maar wel voor de kwaliteit en voor een duurzame aanpak zonder hierin al te fanatiek te zijn’ aldus Eric Geyssens. ‘Ook in het Pajottenland is de bodem geschikt. Je moet natuurlijk wel de juiste druivensoorten kiezen. Dat de zon hier minder schijnt dan in het zuiden van Frankrijk is op zich geen probleem.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio