Landschap vzw ziet beverpopulatie duidelijk groeien

Bevers spotten in hartje Leuven

Mensen trekken op beversafari door Leuven. Foto: fhw

Leuven -

Nadat een verdwaald exemplaar onlangs in de Mechelsestraat wandelde, lijkt de bever helemaal terug in Leuven. Natuurvereniging Landschap vzw trekt in de binnenstad op beversafari naar de groene oevers van de Dijle, het speelterrein van de knagers.

Op een smal padje aan de Dijle krijgen ingewijde natuurliefhebbers regelmatig de sporen van bevers te zien. Afgeknaagde takken, restjes schors die van enkele knotwilgen werden gekrabt, enkele platgetreden paden, zogenaamde ‘wissels’. ‘Sinds een tweetal weken merken we dat bevers in de Leuvense binnenstad opduiken, in en rond de Dijle. Ze zijn helemaal niet mensenschuw zijn’, zegt Jan Loos van Landschap vzw enigszins verbaasd. ‘Bevers zijn schemerdieren die enkel bij afnemend daglicht hun burcht of leger verlaten, maar terugschrikken van menselijke aanwezigheid. We zijn ervan overtuigd dat er momenteel ongeveer vier bevers zijn die van een groen stukje Dijle hun speelterrein maken. De voorbije avonden gingen ze openlijk aan het worstelen, vochten ze om takken en lieten ze zich vooral niet opjagen door lawaai van mensen in de buurt. Tot groot vermaak van enkele kijklustige buurtbewoners.’

Nadat de laatste Vlaamse bever in 1848 werd geveld, zette men het verlegen knaagdier in 1998 opnieuw uit in een zijriviertje van de Dijle in Waals-Brabant, net over de taalgrens. Gezien de bever een natuurlijk migratiedier is dat na zijn tweede levensjaar nieuw territorium opzoekt, heeft een groeiende populatie zich sindsdien onder meer verspreid naar de Dijlevallei ten zuiden van Leuven. ‘Als natuurvereniging zetten we uiteraard in op natuurbehoud, maar we proberen ook om wilde natuur zoveel mogelijk te laten gedijen. De bever is hier een symbool van, al krijgen we hem maar weinig te zien. We organiseren al enkele jaren beversafari's aan en over de taalgrens, maar meestal gaan we ervan uit dat we geen bever zullen tegenkomen. In hartje Leuven schuilt dan ook een ideale kans om oog in oog te staan met het fascinerende dier.’

Leuvense schuilplaats

Waarom de Leuvense bevers een uitzondering zijn op de regel en zelfs omliggende gebouwen betreden, is een onopgelost raadsel. ‘Wel gaat het om een jonge kolonie, die waarschijnlijk in relatieve nabijheid van mensen is opgegroeid. De komende dagen, wanneer het nog laat licht is, duiken ze ongetwijfeld nog op. Hun schuilplaats kennen we niet, maar het is duidelijk dat ze zich in Leuven in hun sas voelen’, zegt Loos.

Van 8 tot en met 15 juni organiseert Landschap vzw elke avond een gratis beversafari in Leuven. Afspraak telkens om 19.30 uur aan de ingang van het Koninklijk Atheneum Redingenhof, Redingenstraat 90.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio