Renner van Vacansoleil-DCM test positief: 'We zijn er kapot van'

Renner van Vacansoleil-DCM test positief: 'We zijn er kapot van'

Foto: Imageglobe

De Russische wielerprof Nikita Novikov (Vacansoleil-DCM) is op 17 mei bij een controle buiten competitie betrapt op het gebruik van doping. De 23-jarige renner is voorlopig geschorst door de Internationale Wielerunie, zo maakte de UCI vrijdag bekend.

 In de urine van Novikov werden sporen van Hydroxy-ostarine/O-dephenyl-ostarine aangetroffen. 'Het betreft een niet gespecificeerde substantie waarvan de renner, de federatie en het team gisteravond op de hoogte zijn gesteld', bevestigt Vacansoleil-DCM in een persbericht.

De Nederlandse WorldTour-ploeg heeft Novikov voorlopig op non-actief gezet. 'Ontslag op staande voet zal, zoals contractueel vastgelegd, volgen na een positief B-sample of bij het uitblijven van een aanvraag voor een B-sample', meldt de ploeg.

Novikov, een oud-wereldkampioen puntenkoers bij de junioren, is bezig aan zijn tweede seizoen bij Vacansoleil. Hij kon voor het Nederlandse team nog geen sprekende resultaten boeken.

Teammanager Daan Luijkx reageert aangeslagen op het nieuws.
'Eind 2011 trokken we dit jonge talent voor twee jaar aan. In onze omgeving wist hij sindsdien zijn oude niveau niet te halen ondanks alle inspanningen van het hele begeleidingsteam. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat wij hier als team kapot van zijn. Als ploeg probeer je de renners een zo veilig mogelijke omgeving te geven met goede begeleiding en dan is het bijzonder teleurstellend dat een renner, zoals nu blijkt, waarschijnlijk toch iets fout heeft gedaan. Toen ik de renner gisteravond zelf sprak, nadat de UCI ons op de hoogte stelde, gaf hij aan dat hij geen idee had hoe de stof in zijn lichaam is gekomen.'

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.