Festival kiest voor cajun en zydeco

American Roots Festival wordt gratis dorpsfeest

American Roots Festival wordt gratis dorpsfeest

Het organiserend comité in hun stamkroeg de Smugglers Saloon Foto: avr

Sint-Eloois-Winkel -

Het American Roots Festival gooit het over een andere boeg. Geen betalend festival meer voor de gespecialiseerde liefhebber, maar een gratis tweedaags muziekfestival voor de grote massa op het kerkplein.

Het American Roots Festival in Sint-Eloois-Winkel is na drie edities de vaste afspraak geworden voor fans van americana en country. Muziek stond er centraal, maar randanimatie met Amerikaanse sleeën en zo lokte veel echte countryliefhebbers met cowboyhoed en boots uit heel Europa.

Toch verlegt het festival het geweer van schouder. Het American Roots Festival brengt voortaan enkel nog muziek, meer bepaald cajun en zydeco, twee Amerikaanse stijlen geïnspireerd door creoolse ritmes in combinatie met een accordeon.

Het festival duurt voor het eerst twee dagen en is helemaal gratis. De Tuileboomstraat wordt ingeruild voor het Sint-Hubrechtsplein. ‘American Roots Festival is het enige cajun en zydeco-festival in België en een van de amper vijf in Europa. Fans vinden van ver de weg naar Sint-Eloois-Winkel, maar door het festival gratis te maken hopen we ook dorpsgenoten warm te maken. Het is een muziekstijl die veel mensen nog niet kennen, maar bij het ruime publiek zeker in de smaak zal vallen’, zegt organisator Jeroen Lezy van Smugglers Saloon.

Camping

De voorbije jaren lokte het festival zo'n driehonderd bezoekers. Met de nieuwe formule hopen de organisatoren op aanzienlijk meer volk. ‘We zetten vier tenten om een gezellig binnenplein te creëren. Daar vinden tussen de optredens initiaties lijndansen plaats.’

Op de affiche staan bands als Cajun Roosters, ZydeGoNutz, Cajun Dawgs en Big Bayou Bandits, groepen uit Duitsland, Nederland, Engeland en België. Omdat het publiek van ver komt, organiseert de KSA een camping aan het speelpleintje in de Vlaschaardlaan. Op zondag is er ook een rommelmarkt in het centrum. Het American Roots Festival wordt een echt dorpsfeest.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio