Geschrapte treinen komen niet meteen terug

Pendelaars in de kou na Fyra-debacle

Pendelaars in de kou na Fyra-debacle

Burgemeester Luc Aerts en gedeputeerde voor Jeugd Inga Verhaert kijken uit naar vlotter treinverkeer tussen Brecht en Antwerpen.

BRECHT -

De afschaffing van de Fyra heeft ook verregaande gevolgen voor het treinverkeer van en naar het station Noorderkempen. De beloofde verbinding met Nederland valt weg en treinen die werden afgeschaft voor de Fyra, komen niet meteen terug.

‘In december werd door de start van de Fyra Brussel-Amsterdam de frequentie op de recente verbinding Antwerpen-Noorderkempen vrijwel gehalveerd. Maar nu de Fyra wegvalt blijft het station van Brecht verweesd achter’, zegt reiziger Joris Van der Schoot. ‘De hst en de Fyra gingen namelijk over hetzelfde spoor rijden en daarom moesten er ritten op deze populaire verbinding geschrapt worden. Volgens ons had men dit bij de bouw van Lijn 4 kunnen voorzien. Ze heeft 750 miljoen euro gekost en werd nooit optimaal gebruikt,’ vult Van der Schoot aan. ‘Nu de Fyra definitief afgevoerd werd, wordt de frequentie naar station Noorderkempen niet terug opgevoerd. Toch heeft deze lijn voldoende reizigers. Een van de bewijzen daarvoor is dat de parking met 350 plaatsen al van het eerste jaar elke dag te klein is.’

Door de treinen op het middaguur en na 20 uur af te schaffen, werden de pendelaars die in ploegen werken en de studenten voor schut gezet. Velen moeten terug de overvolle E19 richting Antwerpen op. ‘De trein brengt ons in 15 minuten in Antwerpen-Centraal, nu is het weer urenlang aanschuiven in de file.’ De reizigers vragen daarom dat de afgeschafte treinen terug ingevoerd worden zodat een beter treinverkeer tussen Brecht en Antwerpen opnieuw mogelijk is. ‘Ook de sneldiensten die De Lijn destijds afschafte vanwege de komst van de trein Antwerpen-Noorderkempen moeten terug ingezet worden op de uren dat er geen trein meer rijdt’, besluit Van der Schoot. Er is een actiegroep opgericht op facebook ‘Niet sollen met Brecht, de trein is ons recht’.

Ook het gemeentebestuur wil dat de NMBS Holding zijn verantwoordelijkheid opneemt. ‘Door de Fyra zou er ook een verbinding komen met Breda. De Fyra zou stoppen in station Noorderkempen’, zegt burgemeester Luc Aerts (CD&V). ‘Het station is belangrijk voor de mobiliteit in de hele Noorderkempen. Getuige ervan de overvolle parking die momenteel wordt aangepast. In 2014 komen er nog eens 240 parkeerplaatsen bij. Ook wij dringen aan op herziening van eerdere besluiten.’ Burgemeester Aerts vraagt om te onderzoeken om de treinen die rijden tussen Antwerpen en Brecht te homologeren zodat ze door kunnen rijden naar Breda. ‘En de frequentie moet terug omhoog.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio