Schepen Balthazar zegt dat alles klopt met het uitvoeringsplan

Buitensporig vecht tegen Queen Towers

Gent -

Buurtcomité Buitensporig gaat bij de bestendige deputatie in beroep tegen de bouwvergunning voor de Queen Towers, de twee torens - 90 en 68 meter hoog - die naast de Lovelingtoren aan het Sint-Pietersstation zouden verrijzen. Het comité vraagt ook meer inspraak in toekomstige projecten in andere zones langs de Koningin Fabiolalaan.

Het buurtcomité ging eerder ook al in beroep tegen de bouwvergunning die de deputatie verleende voor de bouw van een diamantvormig kantoor aan het Sint-Pietersstation. Het Gentse stadsbestuur keurde de plannen af wegens ‘te grootschalig’. De provincie Oost-Vlaanderen keurde ze goed. Ook het stadsbestuur gaat in beroep. Dat kantoorgebouw moet de nieuwe Oost-Vlaamse hoofdzetel van ING-bank worden.

‘We hebben vorige week een buurtvergadering gehouden om te zien hoe groot onze aanhang nog is en om een financieringsactie op te zetten. Want we moeten advocaten betalen. Er waren meer dan honderd aanwezigen’, zegt Buitensporig-woordvoerder Dirk Van Gijseghem.

Het comité zegt dat de bouwvergunning voor de Queen Towers een flagrante overtreding is van het ruimtelijk uitvoeringsplan. ‘Dat laat twee, maar geen drie torens toe in zone A. Bovendien is de schaduwimpact overweldigend. En wat met de nadelige windimpact? Ook weten we niet wat er gebeurt met de verplichte bouw van sociale woningen’, zegt Van Gijsegem.

Het buurtcomité vraagt een duidelijke visie voor de buurten ten zuiden en ten noorden van het station. Het stipt aan dat voor de bouw van twee torens aan het einde van de Fabiolalaan, vlakbij de Leie, de stad al gekozen heeft voor de ‘grote jongens’. Projectontwikkelaars en architecten moeten ervaring hebben met een gebouw van minstens 15 verdiepingen hoog en een gebiedsontwikkeling van 10 miljoen euro. Het comité betreurt ook dat geen enkele deskundige vrouw is opgenomen in de jury.

De actievoerders overwegen een vzw te stichten om de belangen van de buurtbewoners beter te verdedigen. ‘Wij willen dat die terreinen rond het station op een kwaliteitsvolle manier worden ontwikkeld en een positief verhaal voor onze buurt schrijven’, luidt het.

Slanker

Tom Balthazar (SP.A), schepen van Stadsontwikkeling, zegt dat het project Queen Towers volledig beantwoordt aan het ruimtelijke uitvoeringsplan voor die zone. ‘Dat plan is al jaren oud en wordt nu uitgevoerd. Er is wel degelijk rekening gehouden met de buurt. Vergelijk die torens niet met de Lovelingtoren, die net naast het station is gebouwd en die bestemd is voor de Vlaamse administratie. De Queen Towers zijn veel slanker. Het is helemaal niet zo dat de hele buurt altijd in het donker zal zitten. Er zal wat schaduw zijn op de Koningin Fabiolaan, maar in een stad is dat niet compleet abnormaal.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio