‘Helft Vlamingen ontevreden over kwaliteit snelwegen’

‘Helft Vlamingen ontevreden over kwaliteit snelwegen’

Foto: BELGA

Bijna de helft van de Vlamingen vindt dat de Vlaamse snelwegen inzake comfort en zichtbaarheid ‘s nachts en bij regenweer slecht tot zeer slecht scoren. Dat blijkt dinsdag uit een ondervraging van mobiliteitsclub VAB bij duizend personen. Zeven op de tien respondenten vinden de snelwegen in Nederland en Duitsland ‘veel beter’.

Nederland geldt als referentie voor de Vlaamse automobilist. Onze noorderburen gebruiken fluisterasfalt dat geen opspattend water kent. De wegmarkeringen zijn ‘s nachts beter zichtbaar en de Nederlandse wegen zijn uitgerust met reflectoren. Op deze punten hinkt Vlaanderen volgens VAB nog sterk achterop. Daarenboven heeft Nederland een zeer strikt onderhoudsplan. ‘Ze kiezen voor preventief onderhoud en vooraleer een toplaag versleten is, wordt ze vernieuwd. Op de nieuw aangelegde Antwerpse ring zijn er reeds gaten in het nieuwe wegdek vastgesteld. Een goed onderhoudsplan met preventief onderhoud moet dit in de toekomst voorkomen’, aldus VAB.

Bevoegd Vlaams minister Crevits beloofde dat de autosnelwegen tegen 2015 in goede staat zullen zijn. ‘We staan anderhalf jaar voor de deadline en uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt dat er nog veel werk aan de winkel is’, zo waarschuwt de mobiliteitsclub. VAB vraagt van de overheid een beleid op lange termijn, wat impliceert dat er een onderhoudsplan moet komen en meer kwaliteitscontrole zoals in Nederland.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees