Griekse regering schaft openbare omroep af

ERT kondigt de sluiting op de eigen site aan met de kop ‘Overheid sluit vanavond ERT’

De zenders van de Griekse openbare radio- en televisieomroep ERT zijn dinsdagavond gestopt met uitzenden. De Griekse regering had eerder dinsdag de sluiting aangekondigd.

Volgens de vakbonden is de sluiting illegaal. 'De regering heeft de belangrijkste zender stilgelegd. Dit lijkt meer op een regering van Ceausescu dan op een democratie', aldus Panayotis Kalfayanis, voorzitter van de belangrijkste vakbond van omroepmedewerkers.

De Griekse regering zegt de openbare omroep ERT te sluiten wegens het slechte beheer en de hoog oplopende kosten. Het is de bedoeling een nieuwe, kleine en compacte omroep uit te bouwen.

De regering wilde eerste niet reageren op de mediaberichten. In de late namiddag bevestigde ERT-woordvoerder Simos Kedikoglou de beslissing van de regering om de openbare omroep met ingang van dinsdagavond te sluiten.

De ERT bestaat sinds 1938, er werken 2.900 technici, medewerkers en journalisten. De omroep verzorgt drie nationale tv-zenders en meerdere nationale en regionale radio-zenders.

Europees besparingsprogramma

De Europese Radio- en Televisie Unie (EBU) heeft de Griekse regering opgeroepen de beslissing in te trekken. Het bestaan van openbare omroepen en hun onafhankelijkheid tegenover de regering behoren tot de kern van democratische samenlevingen, aldus de EBU.

Griekenland moet in het kader van het Europese besparingsprogramma tegen eind dit jaar 4.000 staatsambtenaren laten afvloeien. Tegen einde 2014 zullen 15.000 ambtenaren hun baan verliezen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees