Legale goksites in amper één jaar tijd enorm populair geworden

300.000 Belgen gokken op het internet

300.000 Belgen gokken op het internet

Foto: NB Infografiek

Minstens 300.000 Belgen hebben het voorbije jaar een gokje gewaagd via het internet. Dat is één Belg op de dertig. En dan hebben we het alleen nog maar over de legale gokkers. Wellicht zijn het er dus nog een pak meer.

Sinds een jaar is internetgokken niet langer illegaal. De Kansspelcommissie heeft immers aan meer dan twintig websites een vergunning gegeven, waardoor gokken via deze sites niet langer onwettig is. Eind 2012 hadden er zich al 300.000 spelers ingeschreven op zo’n website, zo blijkt uit het jaarverslag van de Kansspelcommissie dat gisteren vrijgegeven werd. En volgens diezelfde commissie kunnen spelers online tot zo’n zeventig euro per uur verspelen, evenveel als in een gewone speelzaal.

Zwarte lijst

Ondertussen heeft de Kansspelcommissie al 48 andere goksites op haar zwarte lijst geplaatst. Dat betekent dat de internetproviders er geen toegang meer toe verlenen. Wie er toch naartoe wil gaan, wordt afgeleid naar de legale sites. ‘Die sites worden gecontroleerd om te zien of alles er wel correct verloopt’, verduidelijkt Marjolein De Paepe van de kansspelcommissie. Zo wordt er bijvoorbeeld over gewaakt dat gokkers er niet hun hele hebben en houden in één keer kunnen verspelen. Ze mogen ook maar maximaal 2.000 euro inzetten per zes dagen.

Enkel wie in België een erkende speelzaal heeft (een casino of een speelautomatenhal) mag trouwens internetspelen in ons land inrichten. In de praktijk zijn het echter veelal grote internationale gokbedrijven die een website lanceren. Zij sluiten daarvoor een alliantie met zo’n erkende speelzaal.

Ondanks alle controles en ondanks de strenge regelgeving blijven er echter illegale pokertornooien georganiseerd worden in duistere achterkamertjes, vaak speciaal daarvoor gehuurd door het misdaadmilieu. Maar ook legaal gokken blijkt niet altijd zonder risico’s te zijn. Controles blijven ook daar erg belangrijk om mogelijke misbruiken te voorkomen. Zo heeft de Kansspelcommissie vorig jaar drie installateurs van bingotoestellen voor cafés op de zwarte lijst gezet omdat hun apparaten niet helemaal koosjer waren.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees