Vandaag komt symbooldossier over bloedpaspoort voor

Leif Hoste in de aanval tegen wielerbond en UCI

Een in België ongeziene boete van minstens 300.000 euro en de stempel van dopingzondaar, dat hangt de ex-profrenner Leif Hoste boven het hoofd. Vandaag gaan hij en zijn advocaten in de tegenaanval, tenzij de UCI extra tijd wil voor haar verdediging.

Als het van de internationale wielerunie (UCI) afhangt, krijgt Leif Hoste een schorsing van twee jaar wegens verdachte bloedwaarden, met name abnormale schommelingen in zijn biologisch paspoort. Het gaat om drie bloedafnames, een in 2008 net na de Ronde van Frankrijk en twee in 2010. Volgens de UCI zijn de waarden toe te schrijven aan doping – ook al is Hoste niet positief bevonden en is geen doping bij hem gevonden. Hoste stopte eind 2012 als profrenner wegens aanhoudende rugklachten, een sportieve schorsing doet er in de praktijk niet meer toe.

Maar de UCI wil Hoste alsnog treffen, in zijn portemonnee dan. In opdracht van de UCI eist de Belgische wielerbond een voor België ongeziene monsterboete van minimaal 300.000 euro. Een symbooldossier dus: Hoste is de eerste Belgische wielrenner die wordt vervolgd voor verdachte bloedwaarden, en nooit werd een hogere geldboete in een dopingzaak gevorderd. Anders gezegd: de UCI meent het – de wielerinstantie stelde ook zijn dopingexperts ter beschikking van de Belgische wielerbond.

Verdeeldheid onder dopingexperts

De hamvraag: maakt Hoste een kans? Over de waarde van het bloedpaspoort heerst alleszins geen eensgezindheid, zelfs niet onder dopingexperts. De Belgische dokter Luc Magnus voerde mee het biologisch paspoort in bij de internationale atletiekfederatie, nog voor de UCI het invoerde. ‘Het bloedpaspoort heeft een bestaans­reden om gerichte tests mogelijk te maken. Maar atleten bestraffen louter op basis van hun paspoort kan niet. Daarvoor is het wetenschappelijk, juridisch en statistisch onvoldoende solide. Het rammelt aan alle kanten.’

Volgens meester Johnny Maeschalck, die met zijn kompaan Kristof De Saedeleer de belangen van Hoste behartigt, kan de ex-renner weinig ten laste worden gelegd. ‘Het biologisch paspoort is een perfect instrument, op voorwaarde dat het correct wordt gebruikt’, zegde hij tegen bondsprocureur Jaak Fransen tijdens de eerste zitting. ‘We hebben in dat opzicht, op z’n zachtst gezegd, enkele heel bevreemdende vaststellingen gedaan.’

Lees het volledige artikel in de digitale krant.
 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.