ADVIES. 'Hoe beginnen we aan anale seks?'

© Shutterstock

'Hoe beginnen we aan anale seks?' Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Alexander Witpas

'Ik zou graag eens wat nieuwe dingen uitproberen op seksgebied, en een daarvan is anaal. Mijn vriend en ik vinden het alle twee opwindend om naar te kijken, maar het lijkt ons tegelijk niet zo evident om zelf te doen. Om het wat concreter te maken: ik ben bang dat ik winden ga laten (of erger). Mijn vriend is bezorgd dat zijn erectie niet stevig genoeg zal zijn. Ik heb al eens voorzichtig gepolst bij vriendinnen, maar die bekijken me alsof ik gek geworden ben. Hebt u advies over hoe we het best aanpakken?'

Anale seks is seks voor gevorderden. Het kan een heel opwindende en bevredigende ervaring zijn, zowel voor mannen als voor vrouwen. Maar het is soms niet zo simpel, en vaak vergt het oefening en geduld. Je hebt de basis van een goed seksleven best al onder de knie, voor je er aan begint. Daarmee bedoel ik: je weet hoe je elkaar kunt opwinden, je slaagt erin om tijd te maken voor seks, je kunt zonder problemen en op een duidelijke manier met elkaar praten over seks als dat nodig is, ook als je er mee bezig bent, en raakt niet in paniek als er iets niet lukt.

Ik geef je hieronder een korte handleiding. Denk er wel aan dat je instelling minstens even belangrijk is als je technische vaardigheid. Dus check voor de zekerheid nog eens of jullie er alle twee achter staan. Ik weet dat het cliché wil dat alle mannen dromen van anale seks. Maar dat is, zoals met de meeste clichés, onzin. Het is niet omdat je iets opwindend vindt om naar te kijken, dat je het ook zelf wilt doen. De beste situatie is dat jullie er alle twee open voor staan, aanvaarden dat het wat moeite kan kosten en dat het niet erg is als een poging niet goed lukt. Spreek ook goed af dat jullie allebei, zonder discussie, kunnen stoppen als het pijn doet of als je het gewoon niet leuk meer vindt.

De voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je genoeg tijd hebt ingepland. Eet in de loop van de dag of de avond ervoor geen dingen die je darmen overhoop halen. Het beste is dat je een tijdje voor de seks nog naar het toilet kunt gaan. Zorg dat je rustig de tijd hebt om te douchen. Het is allemaal geen garantie dat je niet geconfronteerd wordt met stoelgang, maar het verlaagt aanzienlijk de risico's.

Wat je zeker bij de hand moet hebben: voldoende glijmiddel van goede kwaliteit, condooms en papieren zakdoeken. Glijmiddel op siliconenbasis is in principe het beste omdat dat het langste werkt. Gebruik in ieder geval een product dat je kunt gebruiken in combinatie met condooms. Condooms heb je nodig als je verder geen anticonceptie gebruikt, of als je je wilt beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Zorg ervoor dat vingers, penis of sekspeelgoed dat in contact is geweest met jouw of zijn aars daarna niet in contact komt met je vagina. Kwestie van geen infecties op te lopen.

De meest cruciale raad die ik jullie verder nog kan geven is: ga stapje voor stapje. Zorg dat je opgewonden bent. Begin niet direct met penetratie, maar wel met een zachte stimulatie van de aars en de zone errond. Concentreer je op wat aangenaam voelt, en neem genoeg tijd. Als je merkt dat je het opwindend vindt en het doet geen pijn, dan kun je een stap verder gaan. Bijvoorbeeld door penetratie met een vinger of met seksspeelgoed. Maar ook daar: doe het langzaam en blijf in contact met elkaar. Goed om weten is dat je eigenlijk twee sluitspieren hebt: een buitenste, die je kunt opspannen of ontspannen, maar ook een binnenste waar je geen directe controle over hebt. Beide moeten ontspannen zijn. Het kan soms even duren voor je leert voelen of de binnenste voldoende ontspannen is. Voel je pijn, ga dan een stapje terug, of spaar je voor een volgende poging.

Het kan een paar sessies duren voor je aan echte penetratie toe bent. En ja, het is best mogelijk dat de erectie van je vriend minder wordt, of weggaat gedurende dit proces. Dat is niet zo raar en het is in principe ook niet erg. Alle begin is moeilijk. Penetratie zou trouwens ook bij anale seks geen verplichting mogen zijn, niet voor jou en niet voor hem. Focus niet op 'is penetreren al mogelijk' maar wel op: 'voelt dit goed en windt het me op'. Dan komt het wel goed.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap rond preventieve gezondheidszorg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer