School ontkent aantijgingen

Ouders beschuldigen juf van misbruik kleuters

Op het Antwerpse Kiel is er gisteren de hele dag stevige commotie geweest aan kleuterschool de Blokkendoos. Tal van ouders vermoeden namelijk dat hun kinderen ongepast benaderd zijn door een 23-jarige kleuterjuf. Sommige ouders spreken zelfs van seksueel misbruik.

Saskia Castelyns

Tientallen woedende vaders en moeders hebben zich gisteren heel de dag laten horen aan kleuterschool de Blokkendoos in de Antwerpse wijk het Kiel. Afgelopen week al waren er een paar naar de schooldirectie getrokken met het vermoeden dat een 23-jarige kleuterjuf zich ongepast gedroeg tijdens de middagpauze. Een paar kleuters deden naar hun mening wat vreemde en onrustwekkende uitspraken thuis, over intieme spelletjes met hun juf. Ook onder de douche thuis zouden de peuters zich bizar gedragen hebben.

Raam gebroken

De directie beloofde de zaak te bekijken en haalde er onder meer de jeugdbrigade van de politie en het Stedelijk Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) bij. Er werd ook een intern onderzoek opgestart. Maar in het weekend zijn de verhalen onder de ouders zich verder beginnen verspreiden en beweerde één ouder zelfs gezien te hebben hoe de juf een paar kleuters had betast. Tegen maandag waren de gemoederen zo verhit dat een delegatie ouders ’s ochtends naar de school trok om de geviseerde juf te spreken.

In het tumult brak zelfs een raam aan de voorkant van de school in de Van Peenestraat. Onder politiebegeleiding is de kleuterjuf van de school weggehaald en naar huis gebracht. De razende ouders zijn opgevangen in een ontmoetingscentrum vlakbij, met bijstand van tolken en de stedelijke cel diversiteit, want veel van de ouders spreken geen Nederlands.

Niet gerust

‘We zijn ongerust en vinden dat onze kinderen hier niet meer veilig zijn’, zegt Sabrina H. Haar dochtertje van drie gedraagt zich al een paar weken vreemd en klaagt ook van pijn in de schaamstreek. ‘Ik ben vandaag met haar naar de dokter geweest. Er is een infectie vastgesteld.’ Het verhaal van Sabrina is geen alleenstaand geval aan de schoolpoort en in het centrum. Intussen wijzen er concreet zes ouderparen met de vinger naar de kleuterjuf . Een paar andere ouders wiens kleuter vorig jaar bij de juf zat, laten nu ook hun kinderen onderzoeken. ‘Ik wil niemand beschuldigen’, getuigt zo’n moeder. ‘Maar ik ben hier niet gerust in.’

De directie van de school ging maandag het gesprek aan met de ouders, maar bevestigt haar steun aan de geviseerde leerkracht. Wegens de klachten is ze tijdelijk op non-actief geplaatst. ‘Maar het onderzoek van de jeugdbrigade heeft tot nu uitgewezen dat er geen feiten zijn waarop de aantijgingen gebaseerd kunnen worden. Ook de getuigenissen van de collega’s van de juf wijzen niet op ongepast gedrag’, zegt Frederic Picard, hoofd communicatie van het stedelijk onderwijs. ‘Het onderzoek loopt voort. We hebben de volgende dagen nog gesprekken met de ouders. Er is ook een kindertherapeute gecontacteerd.’

Voorlopig is er bij de politie nog geen officiële klacht ingediend, al lieten de ouders gisteren wel verstaan dat die zeker zal volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie