Was het Joegoslavië-tribunaal bevooroordeeld?

Was het Joegoslavië-tribunaal bevooroordeeld?

Procureur Carla del Ponte staat links vooraan, de Amerikaanse rechter Theodor Meron is de voorlaatste in de middenste rij Foto: EPA

Door de klokkenluiderswebsite Wikileaks gelekte Amerikaanse diplomatieke berichten lijken kritiek tegen een rechter van het Internationaal Joegoslavië-tribunaal, dat hij luisterde naar de wensen van Washington, te ondersteunen. Dat schrijft dinsdag het linkse Deense dagblad Information.

Information zocht naar bewijzen die de uitspraken van de Deense rechter Frederik Harhoff bij het VN-Hof ondersteunden dat de Amerikaanse rechtbankvoorzitter Theodor Meron zijn collega’s bovenmatig heeft aangezet Servische en Kroatische officieren vrij te spreken. Harhoff formuleerde zijn aanklacht in een brief aan 56 van zijn collega’s. De Deense krant BT publiceerde het document donderdag.

Information vond nu een Amerikaans diplomatiek bericht dat vertelt over een ontmoeting tussen Meron en de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag. Daarin vraagt de rechter Washington zich te verzetten tegen een verlenging van het mandaat van de Zwitserse procureur Carla del Ponte. Hij beschrijft haar als een ‘principieel mediatieke persoonlijkheid die vooral belang hecht aan de indruk die zij laat’. Een ander bericht, van november 2003, beschrijft Meron als de ‘preëminente verdediger binnen het tribunaal van de inspanningen van de VS’.

Op gezag van een vroegere juridische raadgever van het tribunaal, die op anonimiteit stond, schrijft Information dat Meron een weinig onafhankelijke rechter is die zijn instructies in Washington zoekt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees