Britse kunstenaar worstelt met oorlogsverleden in IFFM

Britse kunstenaar worstelt met oorlogsverleden in IFFM

Stephen Hurst (tweede van links) is het kind van de eerste oorlogspelgrims in Ieper. Foto: thv

Ieper -

In het In Flanders Fields Museum (IFFM) in Ieper is een tentoonstelling van de Britse kunstenaar Stephen Hurst geopend. ‘Ik kan geen betere plaats in de wereld bedenken waar ik liever zou exposeren’, zegt hij.

Onder de noemer Ieper de Grote Oorlog en het vergulden van de herinnering staan tientallen beelden, collages en verschillende schetsen van Stephen Hurst opgesteld in de Koninklijke Zaal. De banden tussen het museum en de Brit werden tijdens een symposium in 2009 over loopgravenkunst gesmeed.

Hurst is al heel zijn leven obsessief met de oorlog bezig. Dat valt duidelijk op in de tentoonstelling. De kunstenaar bouwde vanaf 2009 nog aan een compleet nieuw oeuvre met Ieper en de Westhoek als leidraad. Hij deed zijn inspiratie op door dit oorlogsgebied al wandelend te verkennen.

‘Ik kan geen betere plaats in de wereld bedenken om mijn werk te exposeren’, vertelt de vereerde kunstenaar bij de opening. Hij is het kind van de eerste oorlogspelgrims, die kort na de terugkeer van de vrede naar de Westhoek afzakten om hun dierbaren te eren. Volgens curator Piet Chielens is dit het werk van een man die worstelt met de oorlog en die leert met de herinnering om te gaan. De bezieler van het IFFM meent dan ook dat de kunstenaar Ieper op de vooravond van de herdenkingsjaren een spiegel voorhoudt. De tentoonstelling loopt nog tot 15 september.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio