‘Amerikaanse spionage hielp zelfmoordaanslag in België te voorkomen’

‘Amerikaanse spionage hielp zelfmoordaanslag in België te voorkomen’

El Malika en Garsallaoui in 2007 Foto: ASSOCIATED PRESS

Een mogelijk plan van al-Qaeda voor een aanslag in ons land werd gedwarsboomd met behulp van het Amerikaanse spionageprogramma Prism. Dat blijkt uit de zaak van de beruchte Brusselse Malika El Aroud, die in 2010 werd veroordeeld voor het opzetten en aansturen van terreurnetwerken. Dat meldt CNN.

‘Prism’ onder vuur

De Amerikaanse regering staat in het oog van de storm sinds uitlekte dat de geheime dienst NSA miljoenen Amerikaanse burgers afluisterde. In een poging het besmeurde imago van de dienst en het ‘Prism’-programma op te fleuren, claimt de NSA nu dat op die manier sinds 11 september 2001 al 50 terroristische aanslagen werden voorkomen.

Belgische zelfmoordaanslag

Ook een aanslag in ons land zou op die lijst voorkomen. Op 11 december 2008 kon de Belgische politie in Brussel een al-Qaeda-cel (onder leiding van de 54-jarige Malika El Aroud) arresteren waarvan gevreesd werd dat ze een zelfmoordaanslag plande. Een onderschepte e-mail van een van de leden van de cel aan zijn ex-vriendin gaf aan dat hij op het punt stond een zelfmoordaanslag te ondernemen. Tijdens het proces van El Aroud bevestigde een advocaat dat de Amerikanen die informatie hadden onderschept en doorgespeeld aan de Belgische autoriteiten. Ook een ander land zou informatie in die zin hebben onderschept.

El Aroud en Garsallaoui

De cel was eind 2007 naar Pakistan gestuurd door Malika El Aroud en Moez Garsallaoui, een koppel dat de boodschap van al-Qaeda in ons land verspreidt. El Aroud en Garsallaoui stonden al jaren op de radar van onze autoriteiten. El Aroud is immers de weduwe van de man die Ahmed Shah Massoud, de leider van de Afghaanse Noordelijke Alliantie, twee dagen voor 9/11 op bevel van Osama bin Laden vermoordde.

Mails naar Pakistan

Garsallaoui reisde met de cel naar Pakistan en regelde volgens gerechtelijke documenten voor hen trainingen in al-Qaeda-kampen in de Pakistaanse grensregio Waziristan. In 2008 onderschepte de NSA een aantal e-mails van Garsallaoui naar El Aroud in België. Die boodschappen werden via Amerikaanse internetproviders verstuurd, waardoor de Amerikaanse geheime diensten op de hoogte raakten. In december 2007 overhandigde de FBI aan de Belgische geheime diensten informatie over de mailadressen waarvan El Malika en Garsallaoi gebruik maakten. Volgens de Amerikaanse overheid zou die informatie ‘vrijwillig door de bedrijven Microsoft en Yahoo’ zijn overhandigd, ‘zoals toegestaan door de Patriot Act.’

Geen bewijs

Uit informatie in een mail verstuurd door een lid van de cel in België aan de in Pakistan verblijvende Garsallaoui op 7 december 2008 bleek dat een zelfmoordaanval steeds waarschijnlijker werd. Daarop werd beslist binnen te vallen in de Belgische woning van de man, maar bij die inval vier dagen later werd geen uitsluitend bewijs gevonden van een geplande zelfmoordaanval. Malika El Aroud en verscheidene anderen werden later wel veroordeeld voor het deel uitmaken van een terroristische cel. Garsallaoui werd - zo wordt aangenomen - gedood door een aanval van een drone in Pakistan in oktober 2012.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees