Het moeilijke voortbestaan van Brabantse trekpaardenras

Twee veulens van uitstervend paardenras geboren

Met de geboorte van Boris en Black is er nieuw bloed voor het ras van het Belgische Trekpaard.

ROOSDAAL -

Begin juni werden in Strijtem bij Louis Evenepoel twee Brabantse trekpaardjes geboren. Goed nieuws voor het Pajottenland, want volgens Jan De Boitselier van de Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard blijft het symbolisch dier van de regio met uitsterven bedreigd.

Black en Boris zijn de twee jonge hengsten op de grote weide rechtover Het Koetshuis in Strijtem. Roosdaalnaar Louis Evenepoel (foto) kweekt als hobby Brabantse trekpaarden, vroeger voor het ploegen, nu omdat hij het ras in stand wil houden. Zijn grootouders hadden een boerderij in Strijtem en hielden vier Brabantse trekpaarden. Na twintig jaar actief te zijn geweest met de dieren, heeft Louis er nu zelf tien. ‘Mijn paarden helpen mij nog steeds om bijvoorbeeld de grond te verluchten of bomen uit het bos te halen. Ze nemen minder plaats in dan een tractor en kunnen over boomstammen stappen. Maar het is een dure hobby’, voegt Louis toe.

Brabantse trekpaarden renderen steeds minder goed. Ze worden enkel nog verkocht aan fokkers in Nederland, Limburg en West-Vlaanderen en aan mensen die ze recreatief gebruiken. Daarom reiken de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid veulenpremies uit om paardenfokkers financieel te steunen. ‘Ooit was het Belgisch trekpaard ons voornaamste exportproduct, ooit trok het letterlijk en figuurlijk onze economie, maar tot op de dag van vandaag is het Belgisch Trekpaard één van de weinige producten van bij ons, met wereldwijde erkenning’, vertelt Jan De Boitselier, voorzitter van K.M. Het Belgisch Trekpaard. ‘In 2007 werden 759 veulens ingeschreven, vorig jaar waren er dat nog maar 529. In functie van het voortbestaan van het Belgisch Trekpaard is het noodzakelijk jaarlijks minstens duizend veulens te kweken. De fokkerij van het Belgisch Trekpaard is dus in vrije val in Vlaanderen. Maar voor 2013 wordt een bedrag gevraagd van 90.000 euro om het probleem van het dalend aantal veulens te kunnen aanpakken met het uitbetalen van een veulenpremie van 150 euro’, zegt Jan De Boitselier.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio