Esso blokkeert borg terwijl je tankt: probleem dinsdag opgelost

Esso blokkeert borg terwijl je tankt: probleem dinsdag opgelost

Foto: 1

Enkel klanten van Record Bank ondervonden problemen als ze tanken bij Esso. Die tankstations blokkeren bij elke tankbeurt een borg van 330 euro. ‘Dat zal dinsdag opgelost zijn’, zegt de woordvoerder van Record Bank.

Wie geen 330 euro op z’n rekening heeft, wordt bij Esso wandelen gestuurd, ervoer Patrick uit Hamme. ‘Ik had drie bankkaarten van Record Bank op zak’, vertelt buschauffeur Patrick aan Het Laatste Nieuws. ‘Die gebruiken we voor kleine uitgaven. Daar staat dus vaak geen 330 euro op. En niet genoeg om bij de Esso Express in Beveren te tanken, zo blijkt. Niet dat er ‘saldo ontoereikend’ op de terminal verscheen, ik zag enkel vreemde symbolen.’

Borg

Zijn bank meldde hem dat Esso bij elke tankbeurt 330 euro borg op je kaart vastzet. ‘Zonder enige waarschuwing, want dat staat nergens in de stations aangegeven.’ In de regel verloopt de procedure als volgt: zodra je je kaart in de terminal stopt, zet de bank 330 euro van je rekening even opzij. Op dat moment kan je dus zelf niet aan die centen tot je klaar bent met tanken. Zodra de meter stopt, registreert het systeem hoeveel je het station effectief verschuldigd bent. Gooi je je tank voor pakweg 90 euro vol, dan gaat er uiteindelijk 90 euro van je rekening.

Gangbare praktijk

‘Het is een gangbare praktijk in onze sector om een waarborg te vragen om te vermijden dat de rekening ongedekt is’, zegt een woordvoerder van Esso aan onze redactie. ‘Bij het tanken wordt immers geen voorafgaande hoeveelheid ingegeven en dus staat het eindbedrag niet vast vooraleer de transactie is afgewikkeld.’

Bovendien kan Esso de brandstof niet recupereren als zou blijken dat je toch niet kan betalen. De brandstof zit immers al in de tank van je wagen.

‘Als het saldo op de rekening van de klant lager ligt dan die waarborg (300 euro), kan de klant bij de meeste banken alsnog tanken, maar dan tot het bedrag dat op zijn rekening staat’, zegt de woordvoerder nog. ‘Echter bij sommige banken, die een functionaliteit nog niet hebben aangepast, kunnen klanten hun tanktransactie niet opstarten indien ze minder dan 300 euro op hun rekening hebben’, zegt een woordvoerder.

Probleem dinsdag opgelost

Record Bank erkent het probleem. Maar, zo zegt woordvoerder Dirk Cuypers aan onze redactie, het zal dinsdag opgelost zijn. ‘Een aantal tankstations zijn overgeschakeld naar terminals die met Maestro werken in plaats van Bancontact/Mister Cash. Wij hebben gemerkt dat daar dit probleem opduikt. De grote banken hebben dit al weggewerkt met een software-update. Wij gaan dat dit weekend doen. Vanaf dinsdag zou het niet meer mogen voorkomen’, zegt woordvoerder Dirk Cuypers.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees