Frank Vaganée maakt muziek Ommegang

Frank Vaganée maakt muziek Ommegang

Frank Vaganée is bezig aan zijn laatste maanden als stadsartiest. Foto: evb

Mechelen -

Frank Vaganée (47) blijft nog tot half oktober stadsartiest van Mechelen. Hij werkt op dit moment aan composities voor de Ommegang.

Ondanks zijn overladen agenda werkt Frank Vaganée volop aan cultuur in Mechelen. ’Ja, ik ben een bezige bij maar ik doe het graag’, zegt de Mechelaar. ‘Ik ben al 19 jaar directeur van het Brussels Jazz Orchestra (BJO) en dat slorpt tijd, toch heb ik nog ruimte om hiernaast andere dingen te doen zoals stadsartiest van Mechelen.’

‘Ik heb intussen veel projecten lopende of afgewerkt. Ik stelde bijvoorbeeld voor om af te stappen van de klassieke kerstmisnummers tijdens de Kerstmarkt, ik schreef een oratorium dat samenhing met de opening van de Kazerne Dossin en ben nu aan het werk met schilder Beniti Cornelis. Dat laatste wordt een leuk project: ik schrijf muziek die past bij enkele schilderijen van hem. Dat stellen we voor op 29 november bij de opening van het vernieuwde Hof Van Busleyden.’

Frank werkt op dit moment ook aan composities die tijdens de Ommegang zullen worden gespeeld door 20g muzikanten. Hij schrijft ondermeer de Reuzendans. Zijn muziek zal op 31 augustus en 1 september door de stad klinken.

Twee maanden later neemt hij afscheid van zijn titel van stadsartiest. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet geweten. ‘Vermoedelijk wordt het een beeldend kunstenaar. Het stadsbestuur probeert steeds verschillende kunstvormen aan te snijden. Aan wat een stadsartiest moet voldoen? Wel, hij of zij moet doen wat ze het beste kunnen. Vergeet niet dat je Mechelen hiermee op de kaart brengt, niet alleen voor de inwoners van de stad maar ook daarbuiten. De artiest moet bovendien leven in de brouwerij brengen en de inwoners of toeristen cultuur doen ontdekken’, besluit Vaganée.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio