Jonge boksers treden in voetsporen van broers Delannoit

Jonge boksers treden in voetsporen van broers Delannoit

Vijfenzestig jaar nadat Cyriel ‘Tarzan’ Delannoit zich in Brussel tot Europees kampioen kroonde, organiseren zijn neef en het Autonoom Gemeentebedrijf de achtste Memorial Gebroeders Delannoit. Foto: gjg

Geraardsbergen -

Voor de achtste keer vindt zaterdag 22 juni in Geraardsbergen het jaarlijkse boksgala Memorial Gebroeders Delannoit plaats. Dat een eerbetoon is aan de onklopbare puncher Cyriel ‘Tarzan’ Delannoit en zijn boksende broers.

Vijfenzestig jaar geleden beleefde Cyriel ‘Tarzan’ Delannoit (1926-1998) zijn gloriemoment toen hij in het Heizelstadion de onklopbaar gewaande Marcel ‘Bombardier’ Cerdan klopte na vijftien felbevochten ronden. ‘Tarzan’ kroonde zich zo tot Europees kampioen. Als eerbetoon aan het exploot van Cyriel en zijn broers die ook furore maakten in de boksring is er de jaarlijkse meeting Memorial Gebroeders Delannoit die zaterdag 22 juni aan zijn achtste editie toe is.

Het Geraardsbergs Autonoom Gemeentebedrijf en Stefaan Delannoit, neef van de bokslegende, slaan daarvoor de handen in elkaar. De Memorial zorgde de voorbije jaren voor een heropleving van de bokssport in de geboortestad van ‘Tarzan’. Er is de succesvolle atleet Zhamkochyan ‘The Pantera’ Hovic die intussen een eigen boksclub begon. En ook in Viane komen boksers in de club BC 37 aan hun trekken. Zaterdag krijgen tijdens de Memorial de jonge boksers Soere Gregoryan van BC 37 en Ruben De Wit van de Geraardsbergse boksvereniging hun kans om in de voetsporen te treden van Cyriel Delannoit.

Verhuis standbeeld

65 jaar na de memorabele kamp van ‘Tarzan’ ziet het er dus naar uit dat er opnieuw bokstalent opstaat in Geraardsbergen. Neef Stefaan Delannoit wil dit aangrijpen om nog maar eens te pleiten voor de verhuis van het standbeeld van zijn illustere oom. Dat kunstwerk werd in opdracht van de provincie vervaardigd door ex-bokser Jean-Pierre Coopman en staat op provinciaal domein De Gavers. De provincie toonde zich eerder al bereid om het beeld aan de stad Geraardsbergen over te laten maar dat moet dan wel 12.500 euro kosten, de oorspronkelijke kostprijs van het kunstwerk. De stad wil het liefst overnemen voor een symbolische euro en het beeld vervolgens op een meer centrale plaats zetten. Deze kwestie sleept al jaren aan. Stefaan Delannoit hoopt dat het dossier in een stroomversnelling komt naar aanleiding van de 65ste verjaardag van het behalen van de Europese titel door zijn oom Cyriel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio