De Block geeft regering 90 miljoen euro terug

De Block geeft regering 90 miljoen euro terug

Foto: BELGA

Het kernkabinet heeft zaterdag de hele dag vergaderd over de begrotingscontrole, maar die is nog steeds niet afgerond ondanks de 90 miljoen euro die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft teruggegeven. Zondag gaat de zoektocht verder.

 

Het kernkabinet kon zaterdag starten met een meevaller. Staatssecreatirs voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) toonde zich namelijk bereid 90 miljoen euro van haar budget voor 2013 terug te geven, omdat er dankzij diverse maatregelen minder geld nodig is voor het opvangsbeleid. Het bericht dat zaterdag in Het Laatste Nieuws staat, wordt bevestigd door de woordvoerster van de staatssecretaris

 

De krant wijst er onder meer op dat er geen asielzoekers meer naar de OCMW’s worden gestuurd, dat de procedures vereenvoudigd zijn en dat de doorlooptijd is ingekort. Voorts is het aantal nieuwe asielaanvragen gedaald sinds de publicatie van een lijst met veilige landen en ontradingscampagnes in enkele herkomstlanden, is het onderzoek van asielzoekers om medische redenen versneld en zijn de voorwaarden beperkt tot levensbedreigende ingrepen. Ook zijn de voorwaarden voor gezinshereniging verstrengd.

'Staatssecretaris De Block bevestigt dat vicepremier Alexander De Croo vandaag (zaterdag) bij de bespreking van de begroting 2013 het voorstel op tafel legt om 90 miljoen euro terug te geven op het budget van 2013', bevestigt de woordvoerster van De Block.

Zaterdagvoormiddag kwam het federale kernkabinet opnieuw bijeen. Ook de grote lijnen van de begroting van volgend jaar werden uitgezet. In 2014 is een inspanning van in totaal 3,5 miljard euro nodig. Daarvan zou 2,7 tot 2,8 miljard euro voor rekening van Entiteit I (federale overheid + sociale zekerheid) zijn. Dat bedrag zou nog kunnen worden verlaagd tot 2,2 miljard euro, op voorwaarde dat de maatregelen die voor 2013 genomen worden, een recurrente impact hebben.

Rond 21.00 uur was de vergadering afgelopen. De topministers van de regering-Di Rupo zetten zondag vanaf 10.00 uur hun zoektocht verder, maar naar verluidt zal ook begin volgende week nog verder worden vergaderd. Dinsdag worden bijvoorbeeld nog cijfers rond de sociale zekerheid verwacht.

 

Corrigeer

NIEUWS