Dendermonde tussenstop in rit Amsterdam-Europees Parlement

Bibliothecarissen fietsen langs bib

Bibliothecarissen fietsen langs bib

De bibliothecarissen op de fiets werden aangemoedigd door hun collega’s van de stadsbib en enkele politici. Foto: jdl

Dendermonde -

Zo'n honderd bibliothecarissen uit meer dan twintig landen, die van Amsterdam naar het Europees Parlement fietsen, werden in Dendermonde verwelkomd door minister Joke Schauvliege (CD&V), gedeputeerde Jozef Dauwe (CD&V), burgemeester Piet Buyse (CD&V) en hun collega’s.

De bibliothecarissen werden warm onthaald aan de nieuwe stedelijke bibliotheek aan de Kerkstraat, 111. ‘Ze maken speciaal een ommetje om deze bib te kunnen bezoeken’, zegt hoofdbibliothecaris Lieven Senepart met gepaste trots. Hij gaat met pensioen en de nieuwe bib is de kroon op zijn werk. ‘Het gaat goed met de bibliotheek in Dendermonde. Wij ontwikkelen ook alsmaar nieuwe ideeën, zo lenen wij nu bijvoorbeeld ook wandel- en fietskaarten uit en ook de afdeling van de bibliotheek in de gevangenis is een groot succes. Wij hebben daar een medewerker voor 19 uur per week, maar we moeten een beroep doen op vrijwilligers om het werk er gedaan te krijgen.’

De fietsende bibliothecarissen focussen met hun actie Cycling for Libraries op de rol van de bibliotheken in een samenleving waar de digitalisering explosief toeneemt.

Ze fietsen negen dagen lang door Nederland en België om te finishen in het Europees Parlement, waar ze op woensdag 26 juni een witboek willen afgeven om Europa te overtuigen dat ook bibliotheken een rol kunnen spelen bij onder meer de realisatie van de digitale agenda. Onderweg lassen de bibliothecarissen stops in om tijdens informele bibliotheekconferenties met hun collega's van gedachten te kunnen wisselen.

Voorbeeld

‘Dat de groep Dendermonde als stopplaats uitkiest, getuigt ervan dat onze bibliotheek een voorbeeldwerking heeft’, zegt de verantwoordelijke schepen Lien Verwaeren (CD&V). ‘Dat heeft uiteraard te maken met de hedendaagse opvatting van het gebouw, maar ook met het enthousiasme van de bibliotheekmedewerkers.’

Vlaams minister Joke Schauvliege, die een goed jaar geleden de bib van Dendermonde ook al uitkoos voor de voorstelling van een onderzoek naar het koop- en leengedrag in Vlaanderen, kwam ook langs.

‘Cycling for Libraries is ontstaan vanuit de sector en sluit aan bij mijn inspiratienota De openbare bibliotheken van morgen. Daarin vraag ik aandacht voor het maatschappelijke belang van de openbare bibliotheek en voor de functies die zo'n bib kan opnemen in een samenleving die razendsnel evolueert, zonder dat daarbij vergeten mag worden dat de informatie op een laagdrempelige manier beschikbaar moet worden gemaakt,’ zegt de minister.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio