In 3 stappen naar meer innerlijk leiderschap: geef stuurkracht aan je leven

© jobat.be

Heb je wel eens het gevoel geleefd te worden in plaats van dat je jezelf leidt? Wil je graag meer energie en voldoening ervaren in wat je doet? Dan komt het erop aan te werken aan je innerlijk leiderschap.

(ik)

“Hoe je reageert op omstandigheden, hoe je een situatie ervaart, hangt af van je eigen stuurkunst”, verduidelijkt zelfvertrouwencoach Inge Ketels. “Je stuurkunst bepaalt je eigen ervaring én de uitkomst van gebeurtenissen. Innerlijk leiderschap geldt dus niet alleen voor managers. Integendeel! Iedereen is aanstuurder van zijn/haar eigen leven. Innerlijk leiderschap geeft je meer stuurvermogen en stuurkracht.“

Innerlijk leiderschap ontwikkelen is een proces. Een proces waarin je oude, vaak vertrouwde mentale en emotionele patronen loslaat en er nieuwe aanleert. Dit kan wat van je vragen, zoals zelfreflectie, keuzes maken en nieuwe gewoontes aanleren. Zo leer je je zelf sturen en leiding geven aan jezelf.

In 3 stappen naar (meer) innerlijk leiderschap:

STAP 1: Zorg voor voldoende zelfvertrouwenEen goed platform van zelfvertrouwen is nodig om je ding te kunnen doen en te stralen. Het is bovendien de perfecte basis om met onzekerheden, meningen van anderen en (vooral) zelfkritiek om te kunnen gaan.

STAP 2: Versterk je denkprocessenDurf je jezelf wel eens ondermijnen door je eerder te richten op wat verkeerd gaat of door eindeloos te blijven piekeren? Stop daarmee! Voortaan mag je enkel nog opbouwend, positief en oplossinggericht gaan denken. Let wel op en trap hierbij niet in de valkuil van opeens alles perfect te willen doen. Een streven naar perfectionisme heeft heel vaak immers een averechts effect.

STAP 3: Kweek innerlijke kracht aanUps en downs horen bij het leven. En toch … laat jij je leiden door je emoties? Neemt stress af en toe de overhand? Of leid jij je emoties? Neem een voorbeeld aan de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, die een sterke innerlijke kracht kweekte in de gevangenis. Het enige wat jij moet doen, is eenzelfde innerlijke kracht ontwikkelen en laten groeien in je dagelijks leven. Des te beter je je voelt, des te meer ‘flow’ je in je leven zal ervaren, des te makkelijk de dingen zullen gaan.

>

>

>

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nog Slimmer Leven