Chiro moet voortaan niet meer tussen rot fruit spelen

Perensap uit Lousbergspark

Perensap uit Lousbergspark

De Buren van de Abdij gaan voortaan de vruchten van de vijftien perenbomen oogsten. Foto: lva

Gent -

De vijftien perenbomen in het Lousbergspark worden voortaan geoogst door de Buren van de Abdij. De bewoners rond de Sint-Baafsabdij en het Lousbergspark kunnen er perensap van maken.

‘Op zondagnamiddag speelt de chiro dikwijls in het park en het was voor hen niet aangenaam om tussen de rotte peren te moeten spelen. We zijn samen met de Groendienst tot een goede oplossing gekomen. Met de Buren zullen we de peren oogsten om er perensap van te maken. Zo storen ze de chiro niet meer. We willen al wie in de buurt woont, hier zeker bij betrekken’, vertelt John Vandaele van de Buren van de Abdij.

Witloof

Naast de bomen in het Lousbergspark houden de Buren zich ook bezig met de tuin van de Sint-Baafsabdij. Daar staan veel kruidenbakken en ook aardbeienplanten. ‘De munt groeit goed. We plukken dikwijls muntblaadjes die we meenemen naar de herberg hiernaast. In dat gebouw heeft vorige zomer elke dag een totaal verschillende activiteit plaatsgevonden’, zegt Greet Van Dael van de Buren van de Abdij.

‘Volgend seizoen kweken we - ook in beperkte hoeveelheid - champignons en witloof in een donkere ruimte binnen in de abdij’, vervolgt John Vandaele.

In de abdijtuin zijn niet alleen groenten, fruit en kruiden te vinden. ‘Vorig jaar produceerden de bijen twaalf liter honing. Er staan ook nestkasten die uilen en valken moeten aantrekken.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio