Opdorp kermis herleeft dit weekend als vanouds

Opdorp kermis herleeft dit weekend als vanouds

‘Naast onze zorg om het authentieke te bewaren, hebben we ook oog voor vernieuwing’, vertelt de organisatie. Foto: pvr

Opdorp -

Vijftien verenigingen steken de handen uit de mouwen om de kermis en de jaarmarkt, ooit de meest toonaangevende in regio, dit weekend opnieuw te laten floreren.

Opdorp jaarmarkt was tot voor enkele decennia een trekpleister die van heinde en verre feestvierders naar de Dries lokte. De scholen waren dicht, de jonge werknemers kregen toen zelfs een dag vrij en zakten af naar de danszalen. Ruim tien jaar geleden kroop de mot in het kermisgebeuren. Een comité, geleid door Ghis Vermeiren, slaagde er echter in het tij te keren. ‘Wij polsten bij alle lokale verenigingen of ze zin hadden om mee te werken. Vandaag zijn er dat al vijftien’, zegt Vermeiren.

Al enkele jaren opent de strandfuif op vrijdagavond de kermis: het officiële startmoment van de zomervakantie, dat elk jaar ruim duizend jongeren aantrekt en dat dit jaar niet moet concurreren met Rock Werchter. Van zaterdag tot zondag loopt in het oud-gemeentehuis een tentoonstelling met schilderijen, keramiek en beelden van leden van de kunstkring Spat. Zaterdag organiseert de schuttersvereniging Hogeweg een schieting en zondag serveert voetbalclub Rangers Opdorp in de kermistent een mix van populaire klassieke muziek en Vlaanderen Zingt-klassiekers.

Brabants trekpaard

Op maandag staat de aloude jaarmarkt op het programma. Vooral het Brabants trekpaard is de blikvanger. In de Capelderij nodigt een terrascafé uit. In de kermistent mogen de Buggenhoutse muzikanten Franky De Cock en The Fake Band van zich laten horen. Op woensdag is iedereen welkom op de dorpsbarbecue. Een unieke formule, want iedereen brengt zelf vlees, bestek en een bord mee, de organisatoren zorgen voor het bakken en de saladbar. ‘Naast onze zorg om het authentieke te bewaren, hebben we ook oog voor vernieuwing’, besluit Jan Stevens. ‘Dit jaar is dat in de vorm van drie nieuwe attracties.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio