160 typemachines W.F. Hermans naar Gent

© fvv

De Gentse boekhandel Limerick, vlakbij het Sint-Pieterssta- tion, won de slag om de 160 typemachines van de collectie van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans. Dat leidde in Nederland tot hevige commotie. De tikmachines worden vanaf eind augustus in een zaaltje achter in de boekhandel tentoongesteld. Boekhandelaar Gert Brauns kreeg de passie voor literatuur door een boek van Hermans.

Karel Van Keymeulen

Op de toonbank staat een knalrode elektrische IBM-typemachine. ‘Daarop schreef Willem Frederik Hermans de laatste 25 jaar van zijn leven’, zegt Gert Brauns. Hij glundert. De heisa die in Nederland ontstond over het verhuizen van de collectie naar Vlaanderen noemt hij ‘mosterd na de maaltijd’.

Cultureel erfgoed

‘Het kan toch niet dat dergelijk cultureel erfgoed verhuist naar een boekhandeltje in Gent’, zei een Nederlandse parlementariër in de Kamer. ‘De overeenkomst is getekend. Wij kopen de collectie voor 5.500 euro. Kennelijk had de voorbije twee jaar geen enkel Nederlands museumpje interesse’, zegt Brauns fijntjes.

De collectie tikmachines van Hermans stond tot 2011 in het museum Scryption in Tilburg. Dat moest sluiten door besparingen. Daarna had ze geen onderdak meer tot de Nederlandse Stichting Onterfd Goed zich ontfermde over de tikmachines en een wedstrijd uitschreef waarbij ze literaire instellingen en musea vroeg om een bestemmingsplan. De Gentse boekhandel Limerick deed een voorstel. Na een eerste selectieronde hield de stichting nog drie kandidaten over. Limerick haalde het na een openbare stemming.

Gert Brauns (43) raakte in de ban van literatuur door het lezen van Nooit meer slapen van Hermans. Willem Frederik Hermans (1921-1995) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. In Nederland hebben ze het steeds over de grote drie of Harry Mulish, Gerard Reve en W.F. Hermans. ‘We verkopen nog steeds werk van Hermans. Dat zal nog toenemen door deze collectie en geplande heruitgaven’, zegt Brauns.

Hij richt achter de winkel een zaaltje in en haalt de tikmachines en een bureau op. ‘Op 31 augustus houden we een inwijdingsfeest in Club De Loge, de dag voor de verjaardag van Hermans. Onze bedoeling is dat iedereen de boekhandel kan binnenlopen om de machines te bewonderen. Enkele exemplaren staan in de winkel en de etalage.’

Boekhandel Limerick in de Koningin Elisabethlaan bestaat sinds 1993. Brauns nam vorig jaar de zaak over van Jan Dupont en is nieuw in het vak.

Van bier naar boeken

Hij werkte als account-manager bij brouwerij Van Steenberge in Ertvelde. Van bier naar boeken. ‘Ik zei altijd: ooit wil ik een boekhandel overnemen. Vorig jaar was het zover.’ Limerick is een onafhankelijke boekhandel, met nadruk op literatuur, filosofie, psychologie, wetenschap, kunst en in diverse talen. ‘Neen, ik heb geen schrik voor de toekomst. Je moet je zaak goed in de gaten houden, maar onze clientèle groeit. Wij verkopen geen stapels uit de top tien, al willen we zeker niet elitair zijn. We doen veel om mensen over de drempel te halen, met lezingen en uiteraard deze aankoop.’