Boze ouders hekelen beeld van hysterische fanatiekelingen

Vreedzame protestactie rond hetze De Blokkendoos

Vreedzame protestactie rond hetze De Blokkendoos

Foto: WAS

Antwerpen -

Zo’n zeventig allochtone vrouwen en kinderen hebben gisteren een solidariteitsactie gehouden voor alle ouders en kleuters die betrokken zijn geraakt in de heisa rond kleuterschool De Blokkendoos op het Kiel. Het schooltje is vorige week gesloten na explosieve taferelen aan en rond de school. Vier ouders beschuldigen een kinderjuf van misbruik.

De vzw Vrije Keuze, die samenhangt met VOEM, de Vereniging voor Emancipatie van Moslims, zat achter de solidariteitsactie op de Bolivarplaats in Antwerpen. Aanvankelijk wilden ze de actie op het Kiel houden, maar daartegen kwam negatief advies van de burgemeester.

De afgezakte allochtone vrouwen stonden verzameld achter een twintigtal kinderen die monddoekjes aangebonden kregen. Als symbool voor het feit dat de ouders die zich slachtoffer voelen van vermeend misbruik op kleuterschool De Blokkendoos zich niet gehoord voelen in de zaak. Niet door het stedelijk onderwijs en niet door het parket. ‘Wij willen de ouders en de kleuters bijstaan in deze situatie. Dat heeft niets met geloof of cultuur te maken’, scandeerde Mina Cheeba van de vzw. ‘Wij zijn hier voor de rechten van kinderen en daar is niets mis mee.’

De vzw hekelt ook dat de ouders als hysterische fanatiekelingen zijn afgeschilderd de voorbije dagen. ‘Van in het begin zijn deze ouders niet ernstig genomen. Dat heeft er inderdaad voor gezorgd dat ouders heel emotioneel gereageerd hebben. Wie zou dat niet doen?’ Dat één moeder, die als eerste officieel klacht indiende tegen de 23-jarige juf en andere ouders opriep dat ook te doen, al een aantal jaren verwikkeld zit in een onderzoek door Bijzondere Jeugdzorg doet niets ter zake, vindt Cheeba. ‘Wat is er met haar recht op privacy en het beroepsgeheim van de jeugdrechtbank gebeurd?’ De vrouw is zelf ook aanwezig, maar heeft van haar advocaat het advies gekregen niets te zeggen.

Voor onze kinderen

De stemmen bij de demonstranten zijn daarentegen fel. ‘Onze kinderen zijn op geen enkele school meer veilig.’, klinkt het. ‘Ook als het parket zegt dat die juffrouw onschuldig is, gaan wij voort. Wij gaan ervoor vechten. Wij doen dit voor onze kinderen. ’

De actie werd gisteren van op afstand goed in het oog gehouden door de politie. Op het internet circuleerden geruchten over tegenbetogingen, maar alles bleef rustig. Dat de vzw toelating kreeg voor de manifestatie oogstte kritiek van het Vlaams Belang. ‘Dit wordt georganiseerd door een vzw aan wie Bart De Wever 50.000 euro subsidie heeft toegekend. Dat kan je op z’n minst cynisch noemen’, sneerde hij op de gemeenteraad dinsdag. Intussen zijn er vier officiële klachten ingediend tegen de juffrouw die volgens de ouders de kinderen misbruikt heeft. Het parket onderzoekt de zaak, maar heeft tot dusver geen enkele objectieve aanwijzing van schuld.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio