Tot vier jaar cel met uitstel

Voorwaardelijke celstraf voor ‘standbeeldmoord’ op Renate Jonkers

Voorwaardelijke celstraf voor ‘standbeeldmoord’ op Renate Jonkers

Foto: Hein Deprez

BEKKEVOORT -

Voor het hof van assisen in Leuven is Bettina Van Berckelaer in de nacht van woensdag op donderdag veroordeeld tot 4 jaar cel, met uitstel over 5 jaar voor de periode die de voorlopige hechtenis overtreft. De drie andere beschuldigden krijgen tien maanden cel, waarvan de helft met uitstel over vijf jaar.

De 51-jarige Bettina Van Berckelaer, die schuldig was bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen zonder oogmerk te doden maar met de dood tot gevolg, werd veroordeeld tot vier jaar cel, met uitstel over vijf jaar voor de periode die de voorlopige hechtenis overtreft.

De drie andere beschuldigden, Remco Van Dijk (40), Davy De Bakker (30) en Ben De Bakker (57), zijn veroordeeld tot tien maanden cel waarvan de helft met uitstel over vijf jaar. Zij werden schuldig bevonden aan schuldig verzuim. Omdat de celstraffen werden uitgesproken met uitstel moet geen van de vier opnieuw naar de cel.

De zaak draait rond de gewelddadige dood van Renate Jonkers in de nacht van 30 op 31 december 2007 in Assent (Bekkevoort). Zij stierf bij een helingsritueel van de Satsangsekte onder leiding van de ondertussen overleden Drazen Zabek.

Advocaat Kris Luyckx toonde zich donderdagochtend na afloop van het assisenproces in Leuven rond de Satsangsekte opgelucht met het vonnis voor zijn cliënte Bettina Van Berckelaer. ‘Ik ben bijzonder blij als je weet dat we drie weken geleden nog tegen dertig jaar cel aankeken. Als je nu met vier jaar cel met uitstel naar huis mag, kan je spreken van een succes’, aldus de advocaat.

Gewelddadige healing

De vier waren samen met de ondertussen overleden sekteleider Drazen Zabek en Frank Manders lid van de sekte. Op de fatale avond was Zabek kwaad omdat Renate geen geld had verdiend als levend standbeeld en besloot hij haar een lesje te leren. Hij voerde samen met de anderen een gewelddadige healing op haar uit. Hierbij trapte Zabek Renate in de buik en sloeg hij haar in het gezicht. Tijdens de healing wurgde hij haar met een touw dat Bettina was gaan halen.

Pas na vier dagen hadden de betrokkenen écht door dat Renate was overleden. Ze hadden ondertussen nog geprobeerd haar opnieuw tot leven te wekken door een koptelefoon op haar hoofd te plaatsen met mediterende muziek.

Nadat het gezelschap op mei 2008 had geprobeerd om de Nederlandse M.G. te ontvoeren, bekenden Davy en Remco de moord eind december 2007 in de villa van de groep in Assent. Drie maanden later waren alle daders en de feiten bekend. Ondertussen pleegden Zabek en Manders zelfdoding.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees